Hoe staat het met de Bubble Barrier in Amsterdam?

Geplaatst op 29 maart 2021 om 09:36 uur
Hoe staat het met de Bubble Barrier in Amsterdam?
De Bubble Barrier werd in november 2019 geplaatst in het Westerdok in Amsterdam, wat is inmiddels de stand van zaken?
Het principe van de Bubble Barrier in het kort: een bellenscherm stuwt afval naar het oppervlak waar het plastic wordt opgevangen. Door lucht door een buis met gaten te pompen wordt er een bellenscherm gecreërd. De opwaartse stuwkracht brengt het afval naar het oppervlak van het water. Dankzij de diagonale plaatsing in de waterweg, gebruikt de Bubble Barrier de natuurlijke stroom om het plastic naar het opvangsysteem aan de kade te geleiden. Zowel schepen als vissen kunnen de Bubble Barrier passeren, maar plastic wordt gestopt.

De Bubble Barrier draait op volle toeren en dat is terug te zien in de hoeveelheid afval die uit het water wordt gehaald. Het gaat niet alleen om grote stukken plastic, maar het bellenscherm is ook in staat om hele kleine plasticdeeltjes af te vangen. De Bubble Barrier laat daarmee zien zowel groot als klein afval en zowel hard als zacht plastic af te vangen.  Denk aan sigarettenfilters, kleine stukjes plastic en snoep-, snack- en chips verpakkingen.

De hoeveelheid afval die de Bubble Barrier afvangt is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere recreatie, toerisme, stroming, wind en regen zijn van invloed op de hoeveelheid afval dat wordt afgevangen. Deze factoren worden in het onderzoek meegenomen.

Afvalonderzoek

In augustus is met de hulp van een groep enthousiaste vrijwilligers gestart met het onderzoek. In een grote loods is begonnen met het sorteren van het afgevangen afval. Het onderzoek is mensenwerk en wordt handmatig gedaan. Toen de coronamaatregelen werden aangescherpt is het onderzoek  onderbroken.

Het onderzoek draagt ook bij aan het in kaart brengen van veel gevonden afvalitems, de herkomst van deze items en de samenstellingen van de materialen. Uit onderzoek van het project Schone Rivieren en World Cleanup Day blijkt dat flesjes en blikjes een groot aandeel vormen in het zwerfafval. De invoering van statiegeld - 1 juli 2021 op flesjes en 1 juli 2022 hoogstwaarschijnlijk op blikjes - is waarschijnlijk ook terug te zien in de vangst van de Bubble Barrier. Dit onderzoek zal een schat aan interessante informatie opleveren om de plasticsoep te bestrijden.

 

Het streven is om in het eerste kwartaal van 2022 een onderzoeksrapport te publiceren.

 

 
© KunststofenRubber.nl