OurKilO en DOPS Recycling winnen P>Act Challenge

Geplaatst op 02 november 2021 om 09:20 uur
OurKilO en DOPS Recycling winnen P>Act Challenge
OurKilO en DOPS Recycling hebben de P>Act Challenge 2021 gewonnen. Beide partijen ontvingen vijftigduizend euro om hun innovatie – circulaire kweekbakjes voor de tuinbouw en technologie voor recycling van industriële reststromen – verder uit te werken. Met de challenge ging de provincie Zuid-Holland op zoek naar nieuwe samenwerkingen en innovaties die bijdragen aan een circulaire samenleving op het gebied van plastics.

In het voorjaar van 2021 schreef de provincie Zuid-Holland voor de tweede keer de P>Act Challenge uit. Start-ups, ondernemers, techneuten, onderzoekers en andere slimme koppen werden uitgedaagd om met een voorstel te komen om het gebruik van fossiele plastics te verminderen. Het prijzengeld werd dit jaar uitgereikt in de categorie ‘Vernieuwende oplossingen voor een circulaire plastic industrie'. Gedeputeerde Meindert Stolk: 'In Zuid-Holland willen we volledig circulair zijn in 2050. De aanpak van plastic is daarbij een belangrijk thema. Nu verdwijnt het nog vaak in het milieu en het breekt niet af. Initiatieven van innovatieve ondernemers op het gebied van circulair gebruik van plastic zijn dan ook hard nodig. En die geven we graag een impuls.'

 

Hernieuwbare kweekbakjes

OurKilO overtuigde de jury met een circulaire oplossing voor kweekbakjes. In de tuinbouwsector worden momenteel voornamelijk kweekbakjes gebruikt die gemaakt zijn van fossiele plastics. In samenwerking met Koppert Cress en Groencollect start OurKilO een pilot waarin getest wordt met kweekbakjes van polymelkzuur (PLA). Het grote verschil met fossiele plastics is dat deze biobased plastic niet van aardolie is gemaakt maar van een plantaardige, hernieuwbare bron. Door middel van een 3D-print techniek kunnen de gebruikte, afgekeurde PLA-kweekbakjes gerecycled worden tot functionele objecten voor hetzelfde bedrijf.

 

Zeldzame metalen terugwinnen uit vervuilde reststromen

DOPS Recycling sloeg de handen ineen met de TU Delft. Samen kwamen ze met het voorstel om onderzoek te doen naar een verbeterde technologie voor chemische recycling van sterk vervuilde reststromen. Chemische recycling is het afbreken van reststromen die omgezet worden in nieuwe grondstoffen van hoge kwaliteit. Deze grondstoffen kunnen weer ingezet worden in de industrie. De techniek van DOPS zou het mogelijk kunnen maken om grondstoffen voor plastics en zeldzame metalen te herwinnen uit vervuild afval. DOPS zal het prijzengeld gebruiken om hun innovatie te testen en te optimaliseren.

 

'In Zuid-Holland zijn veel industriële bedrijven gevestigd. Met het programma circulair zetten we in op verduurzaming van deze industrie. Daarom zoeken we naar nieuwe materialen en circulaire oplossingen om uiteindelijk de productie op te schalen en zo te zorgen voor een duurzame omgeving met behoud van werkgelegenheid. Daarin zijn innovatieve ondernemers en koplopers essentieel', aldus gedeputeerde Jeannette Baljeu.

 
© KunststofenRubber.nl