B4Plastics wint 's werelds grootste milieuprijs (video)

Geplaatst op 13 december 2021 om 16:45 uur
B4Plastics wint 's werelds grootste milieuprijs (video)
B4Plastics is bekroond met de Food Planet Prize van Curt Bergfors ter waarde van twee miljoen Amerikaanse dollar. De biotech scale-up kreeg de prijs voor hun werk in de ontwikkeling van biomaterialen voor afbreekbaar vistuig binnen het Glaukos project. De prijs wordt gedeeld met GreenWave, die ook 2 miljard dollar ontvangt.
De Food Planet Prize is afkomstig van de Curt Bergfors Foundation en heeft als doel fondsen toe te kennen aan baanbrekende initiatieven die de uitdagingen aanpakken die onze voedselsystemen vormen voor de gezondheid van mensen en de planeet. Innovatieve oplossingen die binnen een tijdsbestek van tien jaar een overgang naar duurzame voedselsystemen mogelijk maken, worden door de Food Planet Prize beloond. Uit bijna 400 deelnemers werden B4Plastics en GreenWave geselecteerd samen met vier andere finalisten. De andere finalisten waren Agrisea (Canada), Air Protein (VS), ColdHubs (Nigeria), en The Savory Institute (VS).

Glaukos project

Het Glaukos-project is een door de EU Horizon 2020 BBI JU gefinancierd project dat tot doel heeft mechanisch sterk, biologisch afbreekbaar en biogebaseerd textiel voor visnetten en textiel te ontwikkelen. In dit project is de rol van B4Plastics om een nieuwe biopolymeervezel te ontwikkelen met een mechanische sterkte die overeenkomt met de technische prestaties van de toepassingseisen, terwijl het tegelijkertijd voldoende biologisch afbreekbaar is om de accumulatie van microplastic te verminderen.

'B4Plastics zal het prijzengeld gebruiken om onze innovatieve polymeerproducten versneld in te voeren in testcampagnes voor specifieke toepassingen, waarbij we ons vooral zullen richten op toepassingen die zorgen voor een verschuiving naar duurzame voedselsystemen. Daarnaast zullen we het geld gebruiken om de technologieën die we gebruiken voor de productie van onze biomaterialen te optimaliseren, zodat bijvoorbeeld de levensduur van een visnet in water vooraf kan worden bepaald. Onze ecologische polymeren zullen op meerdere markten worden toegepast, om de afhankelijkheid van onze maatschappij van fossiele brandstoffen te doorbreken en een zinvolle verandering teweeg te brengen in de materialen om ons heen. Onze ideeën met deze prijs stoppen niet bij ecologische polymeren voor onze oceanen, maar breiden zich breder uit naar materialen voor de landbouw, voedselverpakking en op de voedselketen gebaseerde toepassingen', aldus het bedrijf.


 
© KunststofenRubber.nl