Volledig geautomatiseerde spuitgietcel voor productie dunwandige emmers

Geplaatst op 17 januari 2022 om 13:28 uur
Volledig geautomatiseerde spuitgietcel voor productie dunwandige emmers
Hoe produceer je op een economische manier dunwandige emmers met gerecycleerd materiaal van topkwaliteit en met een maximaal rendement? Door expertise te bundelen zoals in Frankrijk in samenwerkingsproject Thin Wall Integra.

De Franse Arburg -vestiging heeft de handen ineengeslagen met matrijsmaker Collomb, roboticaexpert Pagès Group, IML-etikettenfabrikant Verstraete, Koch-Technik voor de materiaallogistiek en grondstoffenleverancier Borealis. Met Thin Wall Integra laten zij een geïntegreerde oplossing zien voor de productie van dunwandige 5 liter emmers.

 

Gezamenlijk ontwikkeld concept

Het gezamenlijk ontwikkelde concept is gebaseerd op een volledig geautomatiseerde spuitgietcel rond een hybride Allrounder 720 H met een enkelvoudige matrijs. De volledige cyclus neemt ongeveer 5 s in beslag. Het handlingsysteem met telescopische arm die aan de achterkant van de machine vastklikt, laadt eerst de matrijs met de IML (In-Mould Labeling)-etiketten. Het robotsysteem verwijdert vervolgens de emmers met etiketten en stapelt ze op een stortmat. De stapels worden vervolgens automatisch opgepakt door een robot voor het palletiseren. De twee gebruikte robottechnologieën maken het systeem bijzonder compact. Het gerecyclede materiaal wordt continu aangevoerd via een automatisch transportsysteem.

 

Volledig geautomatiseerde spuitgietcel voor productie dunwandige emmersDe 5 liter emmer heeft een aandeel van 55 procent gerecycleerd materiaal, en het ‘ecologisch ontwerp' kan met tot 35 procent minder materiaal toe. 

 

Specifieke deskundigheid

De samenwerkingspartners brengen in elke fase van het project hun specifieke deskundigheid. Tegelijkertijd garanderen ze ook de benodigde kwaliteit garanderen en de strakke termijnen van de verpakkingsindustrie in acht nemen. Bovendien, zo wordt gesteld, sluit het gezamenlijke project aan bij de ecologische aspecten van de kunststofverwerking, die vandaag de dag zo belangrijk zijn. Het product heeft een aandeel van 55 procent gerecycleerd materiaal, en het ‘ecologisch ontwerp' zorgt dat tot 35 procent minder materiaal nodig is. Daarbij komen nog de vereenvoudigde stapelbaarheid van de emmers en het gebruik van 'HolyGrail 2.0'-etiketten, die het gemakkelijk maken om de gebruikte materialen per soort te recyclen.

 
© KunststofenRubber.nl