Opinie - Pikken we het nog?

Geplaatst op 07 februari 2022 om 23:50 uur
Opinie - Pikken we het nog?
Er zijn een paar opmerkelijke zaken die zo stevig bij mij binnenkwamen, dat ik ze graag breder wil delen. De eerste komt vanuit de politiek en de tweede vanuit de nieuwjaarsbijeenkomst van de NRK met PlasticsEurope.

Door Wijnand Hollander, adviseur

 

In de discussie na de presentatie van de regeringsverklaring was de toon in de tweede kamer verre van acceptabel. Vanuit een enkele partij werd onder andere onze minister-president op onoorbare wijze geschoffeerd. Nu is er in de kamer al vaak gesproken over de vrijheid van meningsuiting, maar enig onderling menselijk respect zou mijne inziens wel passen. Je zou van de dames en heren volksvertegenwoordigers toch mogen verwachten dat zij zich realiseren dat publiek meekijkt en denkt dat dit normaal is.

 

We zien dit polariserende gedrag onmiddellijk terug in de maatschappij. Voor mij was het de aanleiding om Sophie Hermans, als voorzitter van de grootste partij, te vragen om in dit laaghartige discussies de kamer simpelweg te mobiliseren om gezamenlijke de ruimte te verlaten. Het antwoord, zoals u zult begrijpen, was politiek getint maar gelukkig ook begrijpend bevestigend.

 

De tweede item was naar aanleiding van de eerdergenoemde digitale nieuwjaarsbijeenkomst. Mirjam van Urgenda hield een mooi betoog, waarin zij refereerde aan het CE-rapport. Weer kwam aan de orde dat onze afnemers moeite hebben met de acceptatie van gerecyclede kunststoffen in hun producten. Zijn het de eisen, de performance, de sterkte? Het zal allemaal wel. Er is dan wel het voorbeeld dat verpakkingen van wasmiddelen bijvoorbeeld al veelal van gerecyclede kunststof worden geproduceerd, maar toch.

 

Een mooier voorbeeld om te gebruiken als verkoopargument is er niet. Neem bijvoorbeeld een fles wasmiddel van 5 l. mee naar een klant, zodat hij of zij zich kan realiseren aan welke eisen zo'n verpakking moet voldoen qua uitstraling, sterkte (valproef). Het zou zo maar kunnen helpen om ons publiek over de brug te trekken. Dan komen we vanzelf uit bij producten die al succesvol in de markt staan en gemaakt zijn uit gerecyclede kunststoffen.

 

Alle mooie al gerealiseerde voorbeelden hier noemen kan ik niet, maar we weten allemaal dat de huidige Senseo apparaten en de Philips stofzuigers voor een groot deel niet meer uit virgin plastic worden gemaakt. Er is werk aan de winkel. Betere inzameling, beter voorlichting. Politiek, NRK en PlasticsEurope, mobiliseer u.

 
© KunststofenRubber.nl