Duitse kunststof- en rubbermachine-industrie stelt verwachtingen voor 2022 bij

Geplaatst op 17 mei 2022 om 11:41 uur
Duitse kunststof- en rubbermachine-industrie stelt verwachtingen voor 2022 bij
De orderontvangst in de Duitse kunststof- en rubbermachine-industrie is in het eerste kwartaal van 2022 fors gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (- 27 procent). In dezelfde periode groeide de omzet met slechts 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Enerzijds was dit een basiseffect, aangezien het eerste kwartaal van vorig jaar uitzonderlijk goed was door de grote vraag in de verpakkings- en medische sector, en anderzijds wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om snel het hoge aantal pre-orders verwerken en omzetten in verkopen. "Allereerst is er de slechte beschikbaarheid van materialen", zegt Thorsten Kühmann, algemeen directeur van de VDMA Plastics and Rubber Machinery Association. Daarnaast hebben als gevolg van de oorlog in Oekraïne en het strikte zero-covid-beleid in China veel factoren, zoals logistieke problemen en grotere onzekerheid in de markt, een negatief effect op het bedrijfsleven.

 

Bijstelling van de prognose voor 2022

De brancheorganisatie staat dan ook niet meer achter haar oorspronkelijke prognose van begin 2022, toen een groeicijfer van 5 tot 10 procent voor het lopende jaar nog realistisch leek. "Vanwege de aanhoudende ontwikkelingen op de inkoopmarkt verwachten we voor 2022 - ondanks volle orderboeken - slechts een zijwaartse beweging of in het beste geval een lichte omzetstijging. We verwachten een ontwikkeling van nul tot 2 procent", beschrijft Kühmann de vooruitzichten nu.

 
© KunststofenRubber.nl