arburgXvision: "Plastic als innovatiemotor - nieuwe materialen en wat ze brengen!" (video)

Geplaatst op 31 mei 2022 om 11:18 uur
arburgXvision:
De Duitse fabrikant van spuitgietmachines Arburg houdt eens in de maand een discussie-uur met kunststofspecialisten. 19 mei ging het over plastic als innovatiemotor het onderwerp werd besproken door Peter Barlog, Managing Partner van Barlog Plastics GmbH, Gerhard Böhm, Arburg Managing Director Sales en Service, en Dr.-Ing. Philipp Kloke, applicatie- en procesontwikkeling bij Arburg.

Het staat buiten kijf dat een wereld zonder plastic niet meer denkbaar is. Maar, en daar waren alle deelnemers het over eens, er moet nog veel gebeuren om in de toekomst verstandiger en zuiniger om te gaan met kunststoffen. Gerhard Böhm verwoordde het in een notendop: "Plastics rotten gewoon niet." Zijn insteek is dat kunststoffen maar zoveel mogen doen als ze voor het product in kwestie moeten doen. Dr.-Ing. Philipp Kloke voegde eraan toe dat kunststoffen specifiek moeten worden gebruikt waar ze echt nodig zijn.

 

In focus: gerecyclede materialen en energie

En daar waren ze dan met het onderwerp dat steeds belangrijker wordt en inmiddels, naar de overtuiging van de discussianten, de politiek, de samenleving en het bedrijfsleven heeft bereikt.


Een live-enquête tijdens het programma toonde aan dat 32 procent van de operaties gerecyclede materialen gebruikt, 40 procent maalgoed en 10 procent bioplastics. Ondertussen is de vraag naar recyclaten volgens Peter Barlog veel groter dan het aanbod. De reden hiervoor is natuurlijk ook de huidige politieke en economische situatie. De steeds schaarser wordende grondstoffen in combinatie met stijgende grondstof- en energieprijzen zouden recycling op dit moment aantrekkelijk maken. Dus de crisis als kans? Slechts tot op zekere hoogte. Want post-consumer materiaal kost nog steeds bijna twee keer zoveel als nieuw materiaal. En daar betaalt bijna niemand voor.

 

Casestudy uit Lossburg: FDC-proces

Manuel Wöhrle, Team Manager Industries, legde uit hoe met nieuwe processen op een economische en duurzame manier kan worden geproduceerd. Hij presenteerde het FDC-proces (fibre direct compounding), waarbij vezels individueel op maat worden gesneden en direct in de smelt worden ingevoerd. Dit zou niet alleen de CO2-uitstoot en logistieke kosten verminderen, de componenten zouden ook tot 30 procent lichter zijn en, afhankelijk van de toepassing, kunnen de materiaalkosten met 40 tot 60 procent worden verlaagd.

 

Reuring in de livechat

Het onderwerp en de discussie moeten een snaar hebben geraakt bij het publiek. "De hel is losgebroken in de chat", constateert moderator Guido Marschall enthousiast, vragen doorspelend aan de gasten.


De deelnemers hielden zich vooral bezig met leverings- en kostenkwesties. Als het om supply chains gaat, zegt Peter Barlog, moet elk bedrijf zich afvragen wat de beste oplossing is. Dr.-Ing. Philipp Kloke bracht het regionale en dus ook goedkopere aspect in beeld: "Denk regionaal bij het inzamelen en recyclen". Een digitaal productpaspoort kan hierbij helpen. Veel vragen zijn echter nog steeds niet opgelost. Ook de vraag wat te doen met kunststoffen die niet recyclebaar zijn. "Ze mogen in geen geval in zee of rivieren worden gedumpt en ze mogen niet worden begraven", verklaarde Gerhard Böhm duidelijk. Het is duidelijk geworden dat er geen simpele antwoorden zijn op recycling, en zeker geen algemene antwoorden. "Natuurlijk", zegt Peter Barlog, "zou het ideaal zijn als je van elke PET-fles weer een PET-fles zou kunnen maken. We hebben nog een lange weg te gaan voordat we zover zijn.

 

Duurzaamheid niet alleen voor grootverdieners

Voor een echte verandering zijn geduld, politieke steun en de bereidheid van consumenten nodig. Maar met alle kosten die nu nog hoog zijn: "Duurzaamheid mag geen voorrecht zijn voor grootverdieners", waarschuwde Peter Barlog. Er is acceptatie in de samenleving voor meer recycling en ook de industrie is beter voorbereid dan ooit tevoren. Toch blijft het een enorme opgave.

 

 
© KunststofenRubber.nl