Wat is de CO2-voetafdruk van mijn verpakking?

Geplaatst op 04 oktober 2022 om 11:50 uur
Wat is de CO2-voetafdruk van mijn verpakking?
Het kiezen van verpakkingsmaterialen is niet eenvoudig. Ze moeten het product beschermen en tegelijkertijd visueel aantrekkelijk, functioneel en duurzaam zijn. Bovendien moeten ze rendabel en recyclebaar zijn en natuurlijk een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk hebben.
"Diepgaande kennis van verschillende materialen is essentieel bij het kiezen van materialen. Dit is iets waar onze experts u bij kunnen helpen", zegt Karl Banke van de technische klantenservice van de Zweedse verpakkingsproducent Scanfill. "Het is een zeer complexe materie en de meest voor de hand liggende keuze is niet altijd de juiste. Om de meest materiaal-slimme keuze te maken, moet je naar veel aspecten kijken, zoals functie, voedselverspilling, duurzaamheid en recycling."

 

Wetenschappelijke studie

In 2021 heeft Scanfill's moederbedrijf en compundproducent Polykemi een wetenschappelijke studie uitgevoerd om de koolstofvoetafdruk van hun materialen te bepalen. De studie toont duidelijk aan dat materiaalkeuze een belangrijke rol speelt in de strijd tegen klimaatverandering. Een soortgelijke studie is nu uitgevoerd voor Scanfill. De studies hebben nu geleid tot een rekeninstrument waarmee de koolstofvoetafdruk van de materialen kan worden berekend, wanneer ze de productie in het Zweedse Ystad verlaten. Hiermee krijgen de klanten van Scanfill de beschikking over concrete en essentiële gegevens die nodig zijn om de koolstofvoetafdruk te berekenen van elke verpakking die zij produceren. Dit helpt de klanten ook om hun milieudoelstellingen sneller te bereiken.

 

Objectieve beoordeling

"We produceren alle meest gebruikte materialen, zowel virgin als gerecycled. Dit betekent ook dat we een objectieve beoordeling van elk materiaal hebben gemaakt. Onze taak is niet alleen het meest duurzame materiaal te vinden, maar vooral ook het materiaal dat qua kwaliteit, functie en recycleerbaarheid optimaal bij elke klant past", legt Oscar Hugoson, CEO van Scanfill, uit.

De studie werd uitgevoerd in samenwerking met een externe partij om de objectiviteit volgens de huidige ISO-norm te garanderen, en heeft al veel klanten geholpen bij het maken van optimale materiaalkeuzes voor hun specifieke producten. "We zijn verheugd dat we zoveel klanten hebben kunnen helpen hun koolstofvoetafdruk te verkleinen, hun producten duurzamer te maken en zowel grondstoffen als kosten te besparen", aldus Hugoson.  "We kijken ernaar uit om in de toekomst nog meer bedrijven te helpen bij het maken van slimme materiaalkeuzes."

 

Negen materialen

Scanfill biedt momenteel negen materialen aan: post-consumer gerecycled PP, post-industrieel gerecycled PP, bio PP, chemisch gerecycled PP, virgin PP, PP HiClear, rPET, rPS en PS. "We hebben een breed assortiment, van nieuwe materialen tot verschillende soorten hoogwaardige gerecyclede grondstoffen. Onze materialen kunnen worden gebruikt voor alles van voedselverpakkingen tot industriële trays. CO2-besparing is belangrijk voor het klimaat en voor de toekomst, dus het is belangrijk het juiste materiaal op de juiste plaats te gebruiken", zegt Hugoson.  "Dit is precies het soort verscheidenheid dat wij onze klanten bieden." 

 

Dit artikel komt uit Kunststof en Rubber 5 - 2022

 
© KunststofenRubber.nl