Multikoppeling versnelt matrijswissel

Geplaatst op 22 november 2022 om 08:46 uur
Multikoppeling versnelt matrijswissel
Als systeemleverancier voor de medische techniek vertrouwt Wirthwein Medical al vele jaren op kwaliteitsnormdelen van HASCO. Door gebruik te maken van het nieuwe Z8094ff-multi-koppelingsysteem heeft het bedrijf uit het Duitse Mühltal deinsteltijden voor de productie van cuvetten weten te halveren.

Tekst en beeld: Hasco 

 

Wirthwein Medical GmbH & Co. KG werd 75 jaar geleden opgericht door F.-A. Riegler en werd in de jaren 1950 bekend door krulspelden voor Goldwell. Sinds 1992 is het bedrijf succesvol in medische technologie. Het in 2005 door Wirthwein AG overgenomen bedrijf - gevestigd onder de rook van Darmstadt in de regio Odenwald - heeft nu meer dan 330 mensen in dienst en produceert kunststofsystemen voor klanten over de hele wereld met een focus op diagnostiek, medische en farmaceutische technologie. Het bedrijf biedt zijn klanten een complete allround service uit één hand, vanaf het eerste product-idee, via ge3Dprinte prototypes, ontwerp en ontwikkeling, tot productie en logistiek. De meeste producten worden vervaardigd in cleanrooms van ISO-klasse 7.

 

Eigen gereedschapmakerij

De portefeuille omvat producten voor DNA-analyse en bloedanalyse, alsmede PCR-buisjes, die onder meer worden gebruikt in laboratoriumdiagnostiek voor COVID19-tests. De productie - spuitgieten en extrusieblazen - wordt aangevuld met een grotendeels volledig geautomatiseerde assemblage. Een groot deel van de spuitgietmatrijzen wordt in de eigen gereedschapmakerij gebouwd en onderhouden. Vele daarvan zijn zeer complex en variëren van matrijzen met diepe vormholtes en 96 caviteiten holten tot stapelmatrijzen voor contactschalen.

 

multikoppelingFrank Minninger (links) - technisch verkoper bij HASCO - en Timo Reifenberger, hoofd Productietechniek bij Wirthwein Medical. 

 

Matrijzen in meervoud

Wirthwein Medical vervaardigt op verzoek ook matrijzen voor op maat gemaakte kunststof onderdelen in meervoud om stilstandtijden voor reiniging en onderhoud tot een absoluut minimum te beperken. Zo maakt het bedrijf bijvoorbeeld cuvetten met matrijzen met 64 caviteiten. Aangezien deze producten op verschillende systemen werken, moeten de gereedschappen om de anderhalve week worden vervangen voor reiniging of onderhoud. De reinigingsintervallen zijn noodzakelijk om een hoge productkwaliteit te garanderen, aangezien de cuvetten zeer transparante onderdelen zijn die optisch worden beoordeeld in fotometers.

 

Frequente matrijswissels

Met die frequente matrijswisselingen in het achterhoofd vroeg de productieleiding om ondersteuning bij het optimaliseren van de instelprocessen. "Bij een matrijs met 64 caviteiten en 16 koelcircuits is dat al een zeer groot aantal slangen dat telkens moet worden losgekoppeld, uitgeblazen en weer in de juiste positie moet worden gebracht", zegt Timo Reifenberger, hoofd Productietechniek bij Wirthwein Medical. "Dat kost zo'n 30 minuten per stuk gereedschap."

Omdat Wirthwein al vele jaren kwaliteitsnormdelen van HASCO gebruikt, gingen ze daar op zoek naar een oplossing voor meervoudige koppelingen. "De aanvraag kwam voor ons precies op het juiste moment", legt Frank Minninger, technisch verkoper bij HASCO, uit, "omdat een vergelijkbaar product op de FAKUMA 2021 zou worden gepresenteerd."

Vanwege de pandemie werden in verschillende virtuele vergaderingen met HASCO-productontwikkeling, -verkoop en Wirthwein alle technische details doorgenomen en de gewenste specificaties besproken. Binnen zeer korte tijd resulteerde dit in de eerste functionele exemplaren van het multikoppelingsysteem, die bij Wirthwein uitvoerig werden getest en door HASCO verder werd geoptimaliseerd.

 

Multikoppeling versnelt matrijswisselMet vlakafdichtingen maakt het multikoppelingsysteem een veilige en eenvoudige vergrendeling mogelijk en wordt lekken van koelmedium voorkomen.

Tijd gehalveerd

Voor het genoemde product heeft Wirthwein om procesgerelateerde redenen een open koelsysteem nodig, dat tijdens het instelproces volledig moet worden uitgeblazen. Tegelijkertijd liet HASCO op de FAKUMA het nieuwe lekarme ‘clean break' multikoppelingsysteem zien.

De innovatieve systemen, of ze nu met of zonder ventiel zijn of  ‘clean break', zorgen voor een centrale aansluiting van de koelcircuits met maar één handeling mogelijk. Op die manier bieden ze talrijke voordelen voor de optimalisering van het proces. De installatieprocedures zijn snel en eenvoudig en er is geen risico dat de circuits en de slangen worden verwisseld. Bij de cuvettenproductie bij Wirthwein Medical is zo de insteltijd gehalveerd tot 15 minuten.

 

Centrale en veilige aansluiting

"Het nieuwe ‘clean break' multikoppelingssysteem van HASCO met vlakafdichting op de eindvlakken maakt een bijzonder veilige en eenvoudige vergrendeling mogelijk en voorkomt bovendien het lekken van koelmedium tijdens het ontkoppelen", aldus Minninger.

Dankzij de modulaire opbouw en de talrijke nieuwe varianten zijn individuele configuraties mogelijk evenals de integratie in bestaande systemen. Er zijn systemen met 6, 12 en 20 koppelingen beschikbaar, en afzonderlijke koppelingen kunnen ook worden verwisseld zonder de slangen te demonteren.

De multikoppelingen zijn verkrijgbaar met een groot aantal verschillende koppelingen met afsluitventiel en nippels. Daartoe behoren varianten met binnen- of buitendraad, Push-Lok of met slangnippel.

 

Multikoppeling versnelt matrijswisselHet nieuwe lekvrije ‘clean break' HASCO-multikoppelingsysteem maakt de centrale aansluiting van meerdere koelcircuits met maar één handeling mogelijk.

 

Verbeterde ergonomie

Behalve de aanzienlijke besparingen in insteltijden, waardeert Reifenberger vooral de verbeterde ergonomie. "Het is nogal omslachtig om een groot aantal afzonderlijke slangen aan te sluiten en los te koppelen - in sommige gevallen aan beide zijden van de machine. Nu kunnen de koelcircuits met de beweging van één hendel worden aangesloten en is het verwisselen van de slangen onmogelijk."

Voor toekomstige projecten, met alle machines in een cleanroom bevinden, overweegt Timo Reifenberger zeker de voordelen van de ‘clean break'-variant te gebruiken, om de werkstap van het uitblazen achterweg te kunnen laten.

 

Altijd innovatief

In het algemeen prijst Timo Reifenberger de constructieve en betrouwbare samenwerking met HASCO. "Ik denk dat beide partijen van elkaar hebben geprofiteerd in dit project. We hadden een behoefte met een idee erachter. HASCO heeft bijgedragen aan de oplossing en streeft er voortdurend naar zijn producten verder te ontwikkelen. Al met al een perfecte win-win situatie." Frank Minninger voegt hieraan toe: "Wij zijn zeer dankbaar voor de feedback en suggesties van klanten zoals Wirthwein. De eisen en wensen van onze klanten motiveren ons om altijd innovatief te zijn."

 
© KunststofenRubber.nl