Future Proof Plastics 2022: hoe versnellen naar een circulaire kunststofketen?

Geplaatst op 22 november 2022 om 11:14 uur
Future Proof Plastics 2022: hoe versnellen naar een circulaire kunststofketen?
De Future Proof Plastics bijeenkomst dit jaar ging over de route naar circulaire en duurzame plastics, met als belangrijkste vraag: Hoe kunnen we versnellen. Aan de hand van een aantal keynote-speakers en een aantal experts werden professionals uit de kunststofindustrie op 9 november een middag meegenomen in de stand van zaken en, belangrijker, de te nemen stappen richting een circulaire en klimaatneutrale kunststofketen in 2050.

Kim Ragaert, hoogleraar circulaire plastics Universiteit Maastricht en vicevoorzitter van de stuurgroep ReShaping Plastics gaf een samenvatting van het rapport Reshaping Plastics Report, waar Kunststof & Rubber eerder dit jaar al over berichtte.

 

Op basis van wetenschappelijke doorrekeningen werd gekeken met welke stappen de Europese kunststofketen in 2050 circulair en CO2-neutraal kan worden. Door een combinatie van veel verschillende maatregelen, minder fossiel kunststof de keten in te brengen, en meer end of life kunststof weer terug te brengen tot grondstof, lijkt dit wel degelijk mogelijk.


Frank Dietz van het Planbureau voor de Leefomgeving hield een voordracht over de circulaire economie. Hij beschreef hoe de overheid het thema weliswaar oppakt, met elk departement met zijn eigen circulaire project, terwijl een overkoepelende aanpak nodig is om echte stappen te zetten. Zie circulaire economie ook niet alleen als maatregel tegen klimaatverandering, maar ook als middel tegen afhankelijkheid van grondstoffen in het verre buitenland, en het verlies van biodiversiteit. Kunststoffen die niet aan het einde van hun leven niet terug de keten in gaan, zorgen niet alleen voor allerlei problemen in het milieu, maar zijn ook verspild voor hergebruik. Het verspillen van kostbare nuttige grondstoffen moeten we tegengaan door ze radicaal efficiënter te gebruiken. En circulaire economie is niet het doel op zich, maar een middel om efficiënter met deze grondstoffen om te gaan.


In het tweede deel van het programma vertelde een aantal professionals uit de sector hoe ze proberen een bijdrage te leveren in de route naar een betere wereld. Onder andere een afvalverwerker, een brandowner en een producent van kunststof producten gaven voorbeelden hoe zij circulaire projecten hebben opgepakt. In het slotdebat konden alle sprekers reageren op stellingen en vragen van dagvoorzitter Tom van 't Hek.


In het magazine Kunststof & Rubber #6 verschijnt een uitgebreid verslag van de Future Proof Plastics 2022 bijeenkomst.

 
© KunststofenRubber.nl