Vragen over machineveiligheid? Raadpleeg de Safety Doctors!

Geplaatst op 14 november 2023 om 11:07 uur
Vragen over machineveiligheid? Raadpleeg de Safety Doctors!
Op 20 januari 2027 is het exit Machinerichtlijn. Dat is nog een goede drie jaar. Vanaf moment treedt de Verordening (EU) 2023/1230 in werking. Wie nu al met de Machinerichtlijn te maken heeft, krijgt met de Verordening te maken. Het is bovendien een dynamische lijst. Dus wie tot nu toe de dans om wat voor reden dan ook ontsprong, dat hoeft niet zo te blijven. En omdat de toekomst vandaag begint, staat het komende Safety Event op 29 november 2023 in het teken van de nieuwe wetgeving.

En die wetgeving wordt op 20 januari 2027 ook meteen van kracht. Want daarom is het een Verordening, die niet eerste door nationale wetgevers in het betreffende land in de wet moet worden vastgelegd. Hoe het ‘beestje' overigens exact heet? De EU-publicatie spreekt over de ‘Verordening (EU) 2023/1230 van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2023 betreffende machines'. Een mond vol maar de term ‘machineproducten' om aan te geven dat het over meer dan machines gaat - zoals over kabels, banden, kettingen en veiligheidscomponenten lijkt het veld te hebben geruimd. Of dat dan weer voer voor juristen wordt, zal later blijken.

 

Machineverordening

Hoe dan ook. Het komende Safety Event richt zich met de ondertitel ‘Eindelijk een nieuwe Machinerichtlijn' op de nieuwe werkelijkheid. De Machineverordening, zo noemt in elk geval het Expertisecentrum Europees recht van Ministerie van Buitenlandse Zaken de Verordening (EU) 2023/1230, staat centraal op de alweer dertiende editie(!) van hét kennisevent over machineveiligheid in het Nederlandse taalgebied.

 

De nieuwe wetgeving is voor onder andere constructeurs, machinebouwers en importeurs natuurlijk al lastig genoeg. Daarom houdt het Safety Event dat plaatsheeft op 29 november in 1931 Congrescentrum vast aan de vertrouwde opzet van een plenair programma en twee series parallelseries voor de nodige verdieping op specifieke onderwerpen.

 

Safety Doctors

Wie met hele specifieke vragen zit of dat nu over de geldende Machinerichtlijn gaat over de toekomstige vervanger kan zoals vanouds voor de nodige ‘zorg' terecht bij verschillende Safety Doctors - elk met hun eigen expertise. Kijk op de website van het Safety Event bij wie u met welk vraagstuk voor een consult kunt aankloppen. Even een melding vooraf over uw zorgen stellen de ‘doctoren' zeer op prijs en kunnen via de website worden ingediend.

 
© KunststofenRubber.nl