Duurzame zuignaptechnologie, ontwikkeld aan de VUB-imec, wint prijs Belgium Builds Back Circular

Geplaatst op 09 januari 2024 om 10:36 uur
Duurzame zuignaptechnologie, ontwikkeld aan de VUB-imec, wint prijs Belgium Builds Back Circular
Het Brubotics (Human Robotics Research Center) team aan VUB-imec heeft een zelfsluitende en zelfherstellende zuignap ontwikkeld die veel duurzamer is dan die vandaag in industrie gebruikt worden. Om de verdere ontwikkeling ​ te ondersteunen, vielen ze in de prijzen met het project Self-closing sustaiNable vAcuum cuPs (Snap) bij de oproep ‘Belgium Builds Back Circular’ door FOD Economie en Volksgezondheid naar innovatieve projecten met een circulaire dimensie.

Industriële zuignappen worden onder andere gebruikt in grote magazijnen om bestellingen uit te pikken. Ze worden op een robotarm geïnstalleerd en bediend door vacuüm generatoren om goederen aan te zuigen en op te pikken. Bij intens gebruik slijten de zuignappen snel en moet de robotarm stilgelegd worden voor onderhoud.

 

"Dankzij Snap kan dit onderhoud veel langer uitgesteld worden, de nieuwe zuignaptechnologie biedt namelijk drie innovaties. Ten eerste zijn ze gemaakt van een zelfherstellend materiaal en moeten ze bij perforatie of scheuren niet vervangen worden. Ten tweede zijn ze zelfsluitend, waardoor de compressoren aanzienlijk minder zuigkracht moeten leveren, en dus veel minder stroom zullen verbruiken. Finaal zijn ze ook volledig recyclebaar", zegt professor robotica Bram Vanderborght.

 

"Met dit project gaan we met industriële partners aan de slag om deze technologie snel te integreren in de praktijk", voegt Simon Beckers toe, business developer bij Brubotics . "Designbureau Voxdale zal ons helpen de zuignappen op grote schaal te produceren. De industriële integrator Hupico zal de zuignappen installeren bij vijf bedrijven om ze uit te testen in een aantal reële toepassingen."

 

Het zelfherstellende materiaal waaruit de zuignappen zijn vervaardigd, werd reeds 8 jaar geleden door Seppe Terryn ontwikkeld in een samenwerking tussen Brubotics en de onderzoeksgroep Physical Chemistry and Polymer Science.

 

"Door jarenlang in te zetten op fundamenteel onderzoek, kunnen nu een hele waaier aan toepassingen geïmplementeerd worden in allerlei maatschappelijke niches, en dat is een grote return on investment voor de federale overheid", besluit Beckers.

 
© KunststofenRubber.nl