Wet verplicht cybersecuritymaatregelen voor bedrijven

Geplaatst op 06 februari 2024 om 12:40 uur
Wet verplicht cybersecuritymaatregelen voor bedrijven
Een nieuwe wet, NIS2, komt eraan. Op dit moment geldt in Europa NIS1, een wet voor essentiƫle bedrijven, zoals water- en telecombedrijven. Met NIS2 zullen heel veel bedrijven daaraan moeten voldoen. NIS staat voor netwerk- en informatiesystemen en verplicht bedrijven om maatregelen te nemen voor hun digitale veiligheid en het melden van ernstige cyberincidenten.

De maatregelen onder NIS2 worden uitgebreid naar ondernemingen die van cruciaal belang zijn voor onze economie en samenleving en hun toeleveranciers. En de toeleveranciers van de toeleveranciers. We hebben het dus over de beveiliging van toeleveringsketens en leveranciersrelaties. U kunt dan denken aan de levensmiddelensector (voedselproductie en supermarktketens), partijen in de chemische- en maakindustrie, afvalverwerking, transport, post- en koeriersdiensten,maar ook de gezondheidszorg, bijvoorbeeld fabrikanten van medische hulpmiddelen. Ook dienstverleners die een financiële instelling, waterleidingbedrijf of energieproducent als klant hebben vallen onder NIS2. We verwachten dat meer dan 100.000 bedrijven aan NIS2 zullen moeten voldoen.

 

Veiligheid in de keten

Waarom? Hackers die zich richten op grote bedrijven vallen vaak eerst kleine bedrijven aan die in connectie staan met die grote bedrijven. Zo wordt de keten ondermijnd en worden grote én kleine bedrijven geraakt. De nieuwe Europese richtlijn, NIS2, die dit najaar wordt geratificeerd door het Europese parlement, lost dus het onveiligheidsprobleem in de keten op.

 

Proactief boetebeleid

NIS2 gaat flink veel impact hebben. Het niet naleven ervan betekent namelijk een risico op een forse boete omdat men streng gaat handhaven via proactieve regelmatige controles. Dus niet na meldingen of incidenten maar vooraf. Het belang is immers groot. Onze kerncentrales, watervoorziening en ziekenhuizen moeten veilig blijven. Iedereen die daaraan levert moet meewerken.

 

Oplossing: Samen Digitaal Veilig helpt je NIS2 compatible te worden

Om bedrijven te helpen met digitale veiligheid en de nieuwe NIS2 richtlijn is het platform Samen Digitaal Veilig ontwikkeld. Samen Digitaal Veilig is een initiatief van branche- en beroepsorganisaties in samenwerking met MKB-Nederland. Het wordt ondersteund door de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en het Digital Trust Center.

 

Dit kunt u verwachten:

  1. Korte filmpjes voor u en uw medewerkers, met uitleg over de gevaren en tips hoe je gevaarlijke situaties voorkomt.
  2. Praktische checklists waarmee u inzicht krijgt in hoe het staat met uw digitale veiligheid.
  3. Een handig dashboard waarop u de voortgang kunt zien.

Aanmelden kan hier

Lees hier meer over de NIS2-wet

 

Samen Digitaal Veilig is een initiatief van branche- en beroepsorganisaties in samenwerking met MKB-Nederland. Het wordt ondersteund door de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken en het Digital Trust Center. Je kunt gratis starten met de Start versie van Samen Digitaal Veilig en vanaf daar vrijblijvend upgraden naar de Plus versie of de NIS2 versie (met branchekorting).

 

Bron: NRK.nl

 
© KunststofenRubber.nl