“Wegwerpbeker op festivals mag gewoon en is net zo duurzaam, maar niemand weet het”

Geplaatst op 02 april 2024 om 11:07 uur
“Wegwerpbeker op festivals mag gewoon en is net zo duurzaam, maar niemand weet het”
'Veel organisatoren van festivals en evenementen denken dat plastic wegwerpbekers per 1 januari verboden zijn. Dat is niet waar. Omdat ruim 90 procent van die bekers wordt ingezameld en gerecycled, kunnen die gewoon gebruikt blijven worden. Soms zijn die zelfs duurzamer dan herbruikbare bekers.'

Met dat persbericht komt verpakkingsproducent Bordex Group, dat zowel zachtplastic wegwerpbekers als hardplastic herbruikbare bekers levert, vandaag naar buiten.

 

"Die herbruikbare hardplastic bekers zijn niet verplicht, zoals velen denken", zegt eigenaar Bert Hengeveld. "Vijf op de tien van onze klanten denken dit, maar dat verhaal klopt niet."
Hengeveld ergert zich aan de eenzijdige, verkeerde informatie over de nieuwe regels en over de duurzaamheid van beide systemen. "Wie Googlet op ‘wegwerpbekers' ziet alleen maar berichten in de media die vertellen dat wegwerpbekers sinds 1 januari 2024 in principe verboden zijn op ‘gesloten' festivals en evenementen. Dat zijn sportwedstrijden, popfestivals en andere evenementen met een fysieke omheining en toegangscontrole.


"Maar wie de regels van het ministerie van I en W leest, ontdekt dat zogeheten open evenementen - van dorpsfeesten tot kermissen, van koningsdag tot carnaval - gewoon wegwerpbekers mogen blijven gebruiken. Al moet daar wel een toeslag per beker voor betaald worden. Ook bij gesloten evenementen mag dat, mits minimaal 75 procent van alle bekers ingezameld en gerecycled wordt."
Dit moet dan wel hoogwaardige recycling zijn, waarbij de bekers en bakjes opnieuw gebruikt worden als voedselcontactmaterialen. In de praktijk gaat dat momenteel alleen met bekers of bakjes van polyethyleentereftalaat (PET).


Hengeveld: "Met inzamelsystemen worden net zulke goede resultaten bereikt als met de harde herbruikbare bekers. Dit is in 2023 getest op grote popfestivals zoals Tomorrowland, Rock Werchter en Intents en bij voetbalwedstrijden in de Eredivisie. Daar werd 90 procent van de wegwerkbekers ingezameld."


Hengeveld claimt verder dat van de harde herbruikbare bekers gemiddeld 15 tot 20 procent na het eerste evenement niet meer bruikbaar is, uitvalt of kwijtraakt. Bij wegwerpbekers is dat gemiddeld 10 procent.

 

Nieuwe LCA noodzakelijk

Een Life Cycle Analyse ( LCA ) uit 2020, die de milieu-impact tijdens de hele cyclus van beide producten beoordeelt, kon geen winnaar aanwijzen. Sindsdien is het recyclingspercentage van wegwerpbekers echter fors gestegen. "Bovendien zijn hardplastic bekers fors zwaarder, dus daarvan wordt de plastic afvalberg groter", stelt Hengeveld. Hij vindt dan ook dat nieuw LCA-onderzoek door een onafhankelijk instituut nodig is om beide systemen goed met elkaar te kunnen vergelijken. "Onder bepaalde omstandigheden zijn hardplastic herbruikbare bekers de beste keuze, maar voor grote festivals zijn recyclebare wegwerpbekers qua duurzaamheid vaak de meest geschikte optie."

 
© KunststofenRubber.nl