KunststofenRubber.nl

Ministerie van Defensie en Allplast starten project ballistisch pantserglas

24 juni 2014 om 12:38 uur

Van links naar rechts: Roald Bol van Allplast BV, Generaal-Majoor Peter Dohmen en Brigadegeneraal Gerard F. Koot ondertekenen de overeenkomst.

Generaal-Majoor Peter Dohmen van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), Brigadegeneraal Gerard F. Koot van de Directie Plannen en de heer Roald Bol, CEO van Allplast BV uit Tholen, hebben vandaag een driejarige overeenkomst bekrachtigd in het kader van de CODEMO subsidie regeling voor de ontwikkeling van dunner en lichter pantserglas uit transparant kunststof.


Vanwege het hoge gewicht van defensiematerieel zullen partijen alternatieve polymere materialen ontwikkelen om het gewicht van zwaar kogelwerend glas, van onder andere pantservoertuigen/trucks en marine- en patrouilleboten, te verminderen. Een aanzienlijke gewichtsreductie zal leiden tot een lager brandstofverbruik, een verminderde CO2 uitstoot en een verhoging van de actieradius.

 

Door uiteenlopende proces- en productietechnieken en combinaties van kunststof met andere materialen, kan een ideale ruit worden samengesteld die aan alle eisen voldoet. Deze nieuwe laminaten zullen vervolgens door de fabrikanten van defensievoertuigen en vaartuigen worden ingebouwd, na kwalificatie door TNO.

 

Naast de ontwikkeling van het lichtere en dunnere kunststof voor de kogelwerende toepassing, zullen gecoate nanodeeltjes worden ingezet om EMI shielding te realiseren. Hierdoor zal het legervoertuig of marineschip optimaal beschermd zijn tegen elektromagnetische straling van buitenaf, waarmee getracht wordt apparatuur aan boord te ontregelen.

 

Dit CODEMO project zal door Allplast BV worden geleid, met inbreng van kennis en materiaal van de Technische Universiteit Eindhoven (Laboratory of Polymer Materials), TNO (Laboratory for Ballistics Research), Arkema Colombes Frankrijk en een polycarbonaatfabrikant.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »