KunststofenRubber.nl

Toeleveranciers procesindustrie crisis te boven

02 september 2014 om 15:00 uur

Met de Nederlandse toeleveranciers aan de procesindustrie gaat het al enkele jaren goed. De omzet heeft zich beter ontwikkeld dan aanvankelijk verwacht en ook voor de komende jaren blijven de vooruitzichten goed. De innovatiekracht, kwaliteit en flexibiliteit van veel bedrijven uit deze sector staan zo goed aangeschreven, dat multinationals hun Nederlandse toeleveranciers meenemen naar grote internationale projecten. Want in het buitenland liggen de groeikansen.


Sinds de vorige editie van Industrial Processing, de tweejaarlijkse vakbeurs voor de natte en droge procesindustrie, heeft met name de zuivelindustrie fors geïnvesteerd in Nederland. Daarnaast bouwen multinationals nieuwe capaciteit op in opkomende markten.

 

'En dan zie je dat er voor onze bedrijven wel degelijk ruimte ontstaat om te groeien', zegt Tom Pruymboom, voorzitter van Machevo & Bulk Vereniging. De goede stemming zal, denkt hij, zichtbaar zijn op de komende editie van Industrial Processing, van 30 september tot en met 3 oktober in de Jaarbeurs Utrecht.

 

De groei van de investeringen komt vooral uit de levensmiddelenindustrie. Een andere belangrijke sector, de chemie en petrochemie, heeft zich veel minder krachtig ontwikkeld. Onder andere de matige gang van zaken in de auto-industrie en de daaraan gekoppelde investeringen in de kunststofproductie drukte de investeringen. Tom Pruymboom verwacht echter ook hier uiteindelijk een herstel.

 

Hij denkt dat Nederlandse bedrijven nog veel meer in Duitsland kunnen doen. 'Maar dan moet je wel een beetje de Duitse mentaliteit aannemen, wat natuurlijk voor elk land geldt.' Juist op dat punt speelt de commerciële drang om te scoren de Nederlanders wel eens parten. Relaties opbouwen is vaak een kwestie van lange adem. En dat vraagt veel geduld van de Nederlandse ondernemers.

 

Uit een recent onderzoek dat Machevo & Bulk Vereniging heeft laten uitvoeren, blijkt dat klanten het thema duurzaamheid hoog op de agenda zetten. Soms net iets hoger dan de toeleveranciers. Tom Pruymboom ziet dit niet als een mismatch. Duurzame systemen inbouwen is volgens hem vaak een vanzelfsprekendheid, omdat leveranciers beseffen dat ze alleen met duurzame oplossingen de orders binnen halen.

 

Industrial Processing 2014 is dé vakbeurs voor de totale natte en droge procesindustrie in de Benelux. De beurs vindt plaats van 30 september tot en met 3 oktober in de Jaarbeurs Utrecht.

 

Meer informatie www.industrialprocessing.nl

 

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »