KunststofenRubber.nl

Wereldmarkt voor stijve kunststof verpakkingen

23 september 2014 om 08:41 uur

Marktrapport over verpakkingen

Marktonderzoeksbureau Ceresana heeft onlangs een studie gepubliceerd over de wereldmarkt voor harde kunststof verpakkingen. Voor deze studie zijn marktgegevens vanaf 2005 geanalyseerd. Verwacht wordt dat de vraag naar hardkunststof verpakkingen in 2021 wereldwijd zo'n 46 miljoen ton zal bedragen.


Complexe markt

De markt voor hardkunststof verpakkingen is complex en verandert voortdurend, aldus Ceresana. Zo wordt in delen van Zuidoost-Azië relatief weinig frisdrank in kunststof flessen verkocht. Veel geïndustrialiseerde landen ondervinden de gevolgen van de economische crisis, zoals toenemende werkeloosheid en als gevolg daarvan een afname van het besteedbare inkomen. Verder beïnvloeden belastingmaatregelen en recyclingsystemen de markt.

 

Er is een trend om traditionele materialen te vervangen door kunststof, terwijl tegelijkertijd harde kunststof verpakkingen concurrentie ondervinden van flexibele kunststoffen. Andere invloeden zijn verpakking van gemaksvoedsel, toenemend aantal werkende vrouwen, duurzaamheid en het streven naar gewichtsverlaging.

 

Grote regionale verschillen

De vraag naar kunststof verpakkingen verschilt aanzienlijk per regio en per toepassing. De verwachtingen ten aanzien van toekomstige ontwikkelingen in afzonderlijke landen variëren extreem, aldus Ceresana. Terwijl de markt voor frisdrank relatief verzadigd is in veel geïndustrialiseerde landen, is het groeipotentieel in Zuidoost-Azië hoog. De consumptie van flessenwater wordt beïnvloed door diverse trends. In veel landen zijn er organisaties en initiatieven die campagne voeren om de consumptie van flessenwater te verminderen en die kraanwater aanprijzen als goedkoper en milieuvriendelijker. Op zijn beurt wordt flessenwater gezien als een aantrekkelijk en gezond alternatief voor gezoete frisdrank. En lang niet overal is de kwaliteit van kraanwater goed genoeg voor directe consumptie. Het moet worden gekookt en dat kost tijd en energie.

 

Marktaandeel PET en PP groeit

In het verleden hadden PET-verpakkingen vooral een zeer hoog marktaandeel in de segmenten koolzuurhoudende frisdrank en flessenwater. Nu kunnen PET-verpakkingen ook worden gevonden in de segmenten levensmiddelen, vruchtensap of huishoudelijke chemicaliën. 

Polypropeen-verpakkingen worden steeds belangrijker: ze profiteren met name van de toenemende vraag naar verpakte levensmiddelen.

 

De inhoud in het kort:

Hoofdstuk 1 analyseert de markt voor hardkunststof verpakkingen en doet voorspellingen tot 2021. Cijfers hebben betrekking op de vraag (in tonnen), omzet (dollar en euro) en productievolume (in tonnen) voor elk werelddeel.
Hoofdstuk 2 geeft het gebruik van kunststof verpakkingen per toepassingsgebied (in tonnen), omzet (in dollar en euro), productie per kunststoftype (in tonnen) en de import en export voor 16 landen.
Hoofdstuk 3 analyseert toepassingsgebieden frisdrank, water, vruchtensap, andere drankjes, huishoudchemicaliën, cosmetica en farma, levensmiddelen, en industrie en transport.
Hoofdstuk 4 analyseert de productie van verpakkingen per kunststof (PET, HDPE, PP, PS, EPS en overige) en per werelddeel.
Hoofdstuk 5 beschrijft gedetailleerd meer dan 100 grote fabrikanten van kunststof verpakkingen.


Titel: Plastic Containers - World
580 pagina's, 104 bedrijfsprofielen, 16 landenprofielen, 130 grafieken, 147 tabellen.
Prijzen vanaf 2500,00 euro

 

Meer informatie over inhoud en prijzen:
www.ceresana.com/en/market-studies/packaging/plastic-containers-world

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »