KunststofenRubber.nl

Peter Debyeprijs 2015 uitgereikt aan prof. Norbert Scherer

25 maart 2015 om 13:58 uur

Van links naar rechts: Peter Frénay, voorzitter van de stichting Edmond Hustinx; Onno Hoes, burgemeester van Maastricht; prijswinnaar Norbert Scherer en zijn echtgenote; Jacques Joosten, voorzitter van de jury en Rosemary Eder Debye, kleindochter van Peter Debye bij de bronzen buste van Peter Debye.

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht heeft op 24 maart 2015 een naar Professor Peter Debye genoemde wetenschappelijke prijs uitgereikt aan Prof Norbert Scherer van de Universiteit van Chicago. De Peter Debyeprijs is ingesteld om het belang van origineel onderzoek in de natuurwetenschappen te onderstrepen en heeft het karakter van een aanmoediging voor iemand die nog een belangrijk deel van zijn of haar carrière voor zich heeft. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een erepenning.


Professor Norbert F. Scherer van de Universiteit van Chicago is bekroond met de Peter Debye-prijs 2015 als erkenning voor zijn uitzonderlijke bijdragen aan de vooruitgang van de kennis op het gebied van chemie, nanomaterialen, optica en spectroscopie. Hij is een toonaangevende multidisciplinaire wetenschapper die werkzaam is op het snijvlak van chemie en fysica en theoretisch en experimenteel onderzoek met elkaar combineert.

 

De jury, die bestond uit dr Jacques Joosten (Nederlandse Polymer Institute, voorzitter), prof Gerard van Koten (Universiteit Utrecht) en prof Rutger van Santen (Technische Universiteit Eindhoven), beoordeelde de nominaties op de kwaliteit van het wetenschappelijk werk, originaliteit, innovatie en cross-disciplinaire aanpak.

 

De jury prijst het werk van Prof. Scherer op processen die plaatsvinden op microscopisch niveau, met name de invloed van licht op het gedrag van materie. Dr. Joosten voegt eraan toe: 'De wetenschappelijke gemeenschap heeft veel te danken aan creatieve cross-disciplinaire wetenschappers zoals Norbert Scherer, wiens werk grote vooruitgang mogelijk maakt in de ontwikkeling van optische vangsystemen voor de karakterisering en fotonische synthese van nanomaterialen.'

 

De systemen en materialen waarop het onderzoek van Prof. Scherer is gericht leggen niet alleen de basis voor verdere vooruitgang in de fundamentele wetenschap, maar ook voor gebruik in een aantal mogelijke toepassingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie.

 

De Prijs

De Nederlandse Nobelprijswinnaar Peter Debye (1884-1966) was een wetenschapper die fundamentele verklaringen zocht en vond voor verschijnselen op het grensgebied van chemie en fysica. De Peter Debye-prijs werd in 1977 geïntroduceerd door de Stichting Edmond Hustinx, die zestien jaar eerder was opgericht door de self-made uitvinder, chemicus en industrieel Edmond Hustinx met als doel het bevorderen van de kunsten en wetenschappen in Maastricht.

 

www.hustinxstichting.nl

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »