KunststofenRubber.nl

NLR heeft nieuwe oven voor composietbehandeling

12 juni 2015 om 11:05 uur

Onlangs heeft het NLR de nieuwe oven in zijn vestiging in Marknesse opengesteld voor het bedrijfsleven. Het is een speciale oven waarin composietonderdelen uitgehard, geconsolideerd of nagegloeid kunnen worden. De oven is 8 meter lang en ongeveer 3½ meter hoog en breed en kan tot 400 °C verwarmd worden. Hij kan een volledig programmeerbaar verwarmingsprogramma uitvoeren terwijl het product onder vacuüm wordt gehouden.


De oven biedt een alternatief voor de autoclaven die normaliter voor dit soort processen wordt ingezet. Het gebruik van ovens is een duidelijke trend en een interessant alternatief aan het worden voor composietproductie. Een grote autoclaaf is namelijk, in vergelijking tot een oven, kostbaar in aanschaf, gebruik en onderhoud.

 

Het gebruik van ovens vergt nog wel ontwikkelingen op materiaalgebied om aan luchtvaartstandaarden te kunnen voldoen daar waar het de productkwaliteit betreft. Dit geldt ook voor efficiënt uitharden, consolideren en nagloeien van meerdere kleinere producten.

 

De oven is ook toepasbaar voor andere sectoren, bijvoorbeeld voor windmolens, off-shore, maritiem, transport en auto's. Behalve thermoharde en thermoplastische composieten kunnen er ook andere materialen in.

 

De oven is tevens aangeschaft om grote producten, die zijn geproduceerd op de Automatic Fibre Placement (AFP) machine van NLR, te kunnen uitharden, consolideren en nagloeien. Deze AFP machine kan producten maken die tot 6 meter lang zijn en 3 meter diameter hebben.

 

De oven bevat Eurotherm Nanodac regelingen, heeft een uniformiteit in temperatuur van +/- 5 °C, twee separate vacuümsystemen met registratie, 36 thermokoppel aansluitingen Type K en geforceerde luchtkoeling.

 

De oven is beschikbaar voor alle MKB's en industrieën tegen een marktconform tarief.

 

www.nlr.nl

 

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

15 mei 2024, 's-Hertogenbosch

Food Tech Event

Beurs over technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie- en verwerking.

16 mei 2024, Veldhoven

Manufacturing Technology Conference 2024

De Manufacturing Technology Conference is bedoeld om gespecialiseerde bedrijven te ontmoeten en je kennis...

Meer agendapunten »