KunststofenRubber.nl

Ontwerpen met biobased plastics

29 juni 2015 om 10:10 uur

Biobased plastics zijn een belangrijke stap naar een duurzame toekomst, nu grondstoffen als aardolie en –gas opraken. Tot nu toe worden biobased plastics vooral gebruikt voor verpakkingen en wegwerpproducten. Maar ontwerpers kunnen voortaan juist ook hoogwaardige producten maken met deze plastics, blijkt uit het onderzoeksrapport Ontwerpen met Biobased Plastics van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).


Biobased plastics zijn plastics van hernieuwbare grondstoffen, zoals zetmeel en maïs, en worden zoveel mogelijk geproduceerd van afvalstromen, bijvoorbeeld aardappelschillen. Het vormt dus een belangrijke stap naar het zoveel mogelijk hergebruiken van afval als grondstof (een circulaire economie). Dit staat hoog op de politieke agenda, onder andere van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

Dit stelt de Hogeschool van Amsterdam, die onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden om producten te maken met biobased plastics. Tot nu toe zijn ontwerpers nog niet zo bekend met de mogelijkheden om met biobased plastics bijvoorbeeld schoenen, kleding en meubels te ontwerpen. Het onderzoeksrapport ‘Ontwerpen met Biobased Plastics' dat de HvA op 25 juni werd gepubliceerd, biedt voor hen een overzicht van de mogelijkheden om producten te maken met biobased plastics, bijvoorbeeld in een tabel waarmee makkelijk beoordeeld kan worden welke biobased plastic geschikt is voor een nieuw product.

 

In het rapport komt naar voren dat biobased plastic designproducten een unieke look & feel moeten krijgen: consumenten willen herkennen dat zij een biobased product in handen hebben. Het rapport beschrijft de eigenschappen van de verschillende soorten plastics en geeft enkele toepassingsvoorbeelden, zoals de biogradeerbare sportschoenen van OAT Shoes.

 

Lector Inge Oskam: ‘Aanvankelijk liepen ontwerpers tegen bijvoorbeeld de hogere kosten van biobased plastics aan, maar er blijken steeds meer voordelen aan te zitten. Een voorbeeld is het boomanker van Natural Plastics waarmee jonge bomen rechtop worden gehouden in plaats van met de boompalen die vroeger nodig waren. Het boomanker breekt na een paar jaar af in de grond waardoor de onderhoudskosten veel lager zijn.'

 

De Hogeschool van Amsterdam voerde het tweejarig onderzoek ‘Design Challenges with Biobased Plastics' uit in samenwerking met Kamer van Koophandel, Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers en Materia met subsidie van Stichting Innovatie Alliantie (SIA).

 

Meer informatie over het project:


www.biobasedplastics.nl

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »