KunststofenRubber.nl

Promolding start divisie 3D Printed Injection Molding (PRIM)

05 september 2016 om 11:29 uur

Promolding, de Nederlandse onderneming die is gespecialiseerd in design, engineering en fabricage van hightech kunststof onderdelen en componenten, kan doorlooptijden bij spuitgieten met ruim negentig procent bekorten door gebruik te maken van 3D-printing van Stratasys.

Promolding heeft zijn dienstenaanbod uitgebreid met de introductie van de divisie ‘3D PRinted Injection Molding , afgekort als PRIM.  Door gebruik te maken van PolyJet  3D-printoplossingen om matrijzen te maken, heeft Promolding de doorlooptijden voor zijn klanten verkort met ruim negentig procent, zo meldt men.

Promolding had al eerder verschillende ingewikkelde zaken in productontwikkeling opgelost met  de inzet van PolyJet 3D-printing van Stratasys maar nu heeft men de inzet van zijn Objet500 Connex printer uitgebreid om het spuitgietproces te verbeteren.
"Wij realiseren ons in toenemende mate dat er behoefte is aan een driedimensionale printer die helpen bij het optimaliseren van ons productontwikkelingsproces", zegt Jeroen Gross, productontwikkelingsmanager van Promolding.  "De Objet Connex 3D printer kan onze mogelijkheden voor prototyping vergroten maar zal ook een grote rol gaan spelen in PRIM. Traditioneel gezien, heeft spuitgieten een doorlooptijd van tenminste zes weken. Maar door matrijzen te ontwerpen en ze vervolgens zelf te printen, kunnen we matrijzen produceren in maar drie dagen tijd."

PRIM staat ter beschikking van onze klanten als een extra service in  het verlengde van prototyping en het traditionele spuitgieten. "In de toekomst zal PRIM worden gezien als een heel normaal, op zichzelf staand proces. We zijn al een eind gekomen en we blijven bezig met meer toepassingen te onderzoeken voor PolyJet 3D-printing om daarmee ons aanbod te vergroten."

Met een hogere flexibiliteit en belangrijke tijdsbesparing als de belangrijkste punten van PRIM, is Promolding in staat snel complexe onderdelen en producten te ontwerpen en te ontwikkelen.  Het bedrijf noemt zijn klant Fugro als voorbeeld. Hiervoor ontwierp men een glasvezelsensorbehuizing en produceerde bovendien heel snel een aantal complexe matrijzen met de Objet500 Connex printer om te kunnen voldoen aan de strakke tijdplanning van de klant. Elke matrijs maakte de productie van ruim vijftig exemplaren van de behuizing mogelijk in een aantal verschillende materialen zoals PP, TPE en PBT. "Onze 3D-printer heeft ons ongelooflijk flexibel gemaakt. We kunnen de techniek gebruiken in de vroege ontwikkelingsfasen om het ontwerpproces en de ontwikkeling te versnellen en we kunnen eerder prototypes bekijken en aanpassen.  En in de productie kunnen we sneller werken met ons PRIM-proces."

Additive manufacturing kan een business-model veranderen, constateert Andy Middleton van Stratasys. "Bij spuitgieten van lage productieaantallen kunnen 3D-geprinte matrijzen de prijs-kwaliteitverhouding op de kop zetten. De fabrikanten krijgen de mogelijkheid sneller dan ooit producten te maken."

 

www.stratasys.com

 

www.Promolding.nl/prim

 

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »