KunststofenRubber.nl

Petitie Plastic Soup Surfer: 90% minder zwerfflesjes

16 februari 2017 om 10:00 uur - DEN HAAG

Merijn Tinga (met baard) alias de Plastic Soup Surfer: negentig procent minder zwerfflesjes door statiegeld

Merijn Tinga, beter bekend als de plastic soup surfer, heeft op Valentijnsdag zijn petitie aangeboden aan de Tweede-Kamerleden. Met ondersteuning van zesenvijftig duizend handtekeningen riep hij op tot het invoeren van statiegeld op kleine plastic wegwerpflesjes.


In zijn petitie vraagt Tinga de regering effectieve maatregelen te nemen waardoor de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval in Nederland binnen drie jaar met tenminste negentig procent vermindert. Deze vermindering kan volgens hem alleen worden bereikt door het innen van statiegeld. Het aanbieden van de petitie was getimed twee dagen voor het algemeen overleg circulaire economie. Daar waarschuwde staatsecretaris Dijksma dat de doelstelling van negentig procent vermindering  alleen te behalen valt door het innen van statiegeld. Zij kondigde aan binnen een maand een nulmeting uit te voeren en in het najaar met een voorstel te komen.

 

Tinga: "Belangrijker is het signaal dat uitgaat naar het verpakkende bedrijfsleven dat al jaren aanstuurt op de afschaffing van statiegeld. Door deze motie hebben we de weg naar afschaffing geblokkeerd. Wat overblijft is de weg naar een modern, efficiënt en winstgevend statiegeldsysteem zoals dit al wordt toegepast in veertig landen en staten wereldwijd. Een modernisering van het statiegeldsysteem betekent vrijwel automatisch een uitbreiding naar kleine flesjes. Op die manier gaan we voorkomen dat er jaarlijks tientallen miljoenen plastic zwerfflesjes in onze bermen, grachten, rivieren, stranden en Noordzee terecht komen."

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »