KunststofenRubber.nl

Wageningen en EOC: duurzaam eiwit in plaats van latex in tapijtcoatings

21 februari 2017 om 10:35 uur - WAGENINGEN

Wageningen en EOC: eiwitfragmenten kunnen latex uit aardolie deels vervangen voor toepassing in tapijtcoatings

EOC Belgium ontwikkelde samen met Wageningen Food & Biobased Research duurzame eiwitten voor toepassing in tapijtcoatings. Het blijkt dat vervanging van latex die is gemaakt uit aardolie door eiwitfragmenten deels mogelijk is.


Op weg naar de circulaire economie zoeken bedrijven naar duurzame alternatieven voor componenten uit fossiele grondstoffen.  Zo ook EOC Belgium dat onder meer compounds voor de tapijtindustrie produceert. Samen met Wageningen Food & Biobased Research onderzocht het bedrijf de eigenschappen van specifieke eiwitten en hoe deze zodanig kunnen worden aangepast dat ze geschikt zijn voor toepassing in tapijtcoatings.

 

Eiwitfragmenten

Doel van het gezamenlijke project van EOC en Wageningen was aan te tonen dat latex in tapijtcoatings, nu nog gemaakt uit aardolie, deels is te vervangen door eiwitfragmenten. Dat lukte: het onderzoek wees uit dat vervanging tot twintig procent mogelijk is. Wageningen Food & Biobased Research richtte zich in het onderzoek op het chemisch omzettingsproces van de eiwitfragmenten in relatie tot het gewenste gedrag (plakkracht en binding) van de coating. In het onderzoek werd gewerkt met food-grade eiwitten om het proof of principle vast te stellen. Maar het is de bedoeling uiteindelijk met eiwitten uit reststromen zoals gras en blad te werken.

 

Productie moet goedkoper

Eiwitfragmenten blijken een flinke potentie te hebben als grondstof voor compounds die EOC produceert, zegt Dirk Hoorne van het Belgische bedrijf: "EOC kijkt nadrukkelijk naar mogelijkheden om biobased grondstoffen  als eiwitten en andere duurzame stromen te gebruiken. Maar we zijn wel realistisch: het productieproces moet dan nog wel een stuk goedkoper worden om een economisch rendabele business case mogelijk te maken." In het onderzoek werd gebruikgemaakt van relatief dure, food-grade eiwitten. Om een duurzame vervolgstap te maken, moet aangetoond worden of dezelfde resultaten ook te boeken zijn met eiwitten uit reststromen.
Een voorbeeld van een project waarin beide partijen al eerder met succes samenwerkten, is Methaform. Dit project richtte zich op de verdere ontwikkeling van itaconzuur en metacrylzuur als bouwstenen voor hoogwaardige materialen, zoals coatings, textiel en glas.

 

Wageningen Food & Biobased Research is één van de Contract Research Organisaties van Wageningen University & Research. Met ongeveer dertig vestigingen, vijfduizend medewerkers en tienduizend studenten behoort Wageningen University & Research wereldwijd tot de aansprekende kennisinstellingen binnen zijn domein.

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »