KunststofenRubber.nl

ECHA : geen grote risico's aan sporten op kunstgras

28 februari 2017 om 14:00 uur - HELSINKI

Sporten op kunstgras met rubbergranulaat als vulmiddel levert erg kleine risico's voor de gezondheid op. Dit zegt het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) in navolging van het RIVM en concludeerde ook dat er een zeer laag niveau van zorg is over de gezondheidsrisico's.


European Chemicals Agency (ECHA) concludeert dat er 'hoogstens een laag niveau van zorg' is over de blootstelling aan de korrels als het gaat om kanker.  Ook is de hoeveelheid metaal die in de korrels zit erg laag. De waarden liggen onder de limieten die bijvoorbeeld zijn toegestaan in speelgoed. Wel kunnen de korrels voor lichte irritatie aan ogen en huid zorgen, aldus ECHA. De instantie deed op verzoek van de Europese Commissie onderzoek naar het effect die de korrels op lange termijn hebben op de gezondheid.

 

In de ban

 

Veel sportclubs in Nederland besloten de kunstgrasvelden met het zogeheten rubbergranulaat in de ban te doen na grote maatschappelijke ophef naar aanleiding van het televisieprogramma Zembla.  Dit in de ban doen gebeurde ondanks geruststellende adviezen van het ministerie van VWS, het RIVM, de KNVB en de GGD die stelden dat de velden ongemoeid gelaten konden worden. Ook de Stichting Band & Milieu, die de belangen behartigt van autobandeninzamelaars en -recyclers, liet een onafhankelijk bureau een groot onderzoek uitvoeren naar een mogelijke schadelijkheid van rubbergranulaat en tot dusver is uit al die onderzoeken geen gevaar gebleken. ECHA doet in zijn rapport wel enkele aanbevelingen: zo moeten leveranciers korrels aan te leveren waarin de waarden van schadelijke bestandsdelen als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (pak's), metalen en weekmakers zo laag mogelijk liggen.

 

Openheid

 

Ook zouden clubs die over dergelijke kunstgrasvelden beschikken de korrels op die stoffen moeten laten onderzoeken, om op die manier openheid van zaken te kunnen geven, iets wat in Nederland door de inzet van Band & Milieu op grote schaal gebeurt.  Daarnaast wordt sporters aangeraden om na gebruik van de velden de basisregels voor hygiëne te hanteren.
Eigenaren en gebruikers van indoorvelden tenslotte moeten zorgen voor een goede ventilatie, omdat vluchtige organische bestanddelen van het granulaat tot oog- en huidirritaties kunnen leiden.  
ECHA stuurde zijn rapport dinsdag 28 februari naar de Europese Commissie. Die moet besluiten of het de aanbevelingen overneemt en voorstellen doet aan het Europese Parlement en de 28 lidstaten. Het agentschap zegt zijn evaluatie mogelijk aan te passen ‘zodra er nieuwe informatie beschikbaar is'.

 

Zembla-vissen

 

Zembla  beweerde een week eerder in een tweede tv-programma over dit issue dat er mogelijk meer gevaarlijke stoffen zitten in de rubbergranulaatkorrels die op kunstgrasvelden worden gebruikt dan tot nu toe werd gedacht. Wetenschappers aan de Vrije Universiteit hebben zebravisjes en hun embryo's blootgesteld aan water waarin rubbergranulaatkorrels hebben gelegen. De embryo's stierven binnen vijf dagen en de visjes vertoonden gedragsverandering, meldde Zembla.  Er zouden meer stoffen vrijkomen uit het granulaat dat alleen de pak's waarover het de afgelopen maanden steeds ging. Zebravissen worden wereldwijd als proefdieren gebruikt in wetenschappelijke studies naar gezondheidseffecten bij mensen als gevolg van blootstelling aan chemische stoffen,  stelt de NOS. 

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

15 mei 2024, 's-Hertogenbosch

Food Tech Event

Beurs over technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie- en verwerking.

16 mei 2024, Veldhoven

Manufacturing Technology Conference 2024

De Manufacturing Technology Conference is bedoeld om gespecialiseerde bedrijven te ontmoeten en je kennis...

Meer agendapunten »