KunststofenRubber.nl

Additief landbouwplastic tegen condens en druppelvorming

26 oktober 2017 om 16:06 uur - WARWICK (UK)

Christopher Kay van Interface Polymers: betere prestaties en langere levensduur

Nieuwe anti-druppeladditieven voor landbouwplastics zullen de prestaties van de folie verbeteren. Het additief is ontwikkeld door Interface Polymers, een Brits bedrijfs dat is voortgekomen uit de Universiteit van Warwick.


Het additief met de naam Polarfin gaat de prestaties en de levensduur van landbouwplastics verbeteren, waardoor de kostenefficiëntie toeneemt in een brede reeks van toepassingen. De doorbraak is het gebruik van het Polarfin blok-copolymeeradditief om de chemie van de oppervlakte van de folie te veranderen waardoor de eigenschappen op het gebied van anti-condens- en anti-druppeleigenschappen verbeteren.  

 

Grote markt  

 

Ceo Phil Smith van Interface Polymers : "De markt voor landbouwplastic is enorm groot.  Als de wereld in 2050 meer dan negen miljard heeft, moeten we meer voedsel verbouwen met minder bronnen. Minder bewerkbaar land, een afnemende groep boeren en de noodzaak om de productiekosten te drukken, heeft diverse regeringen ertoe gebracht boeren te stimuleren landbouwplastics te gebruiken.  Die foliën kunnen de opbrengsten vergroten met wel zestig procent, maar er zijn ook problemen.  Namelijk, aan de onderkant van de folie kan condensatie ontstaan waardoor er druppels op de plant vallen wat beschadiging van de plant oplevert en een tragere groei als gevolg van de verslechterde lichtdoorlaatbaarheid. Er worden al wel  additieven gebruikt om dit probleem te tackelen maar die hebben beperkingen.  Op de korte termijn zijn ze wel effectief maar op langere termijn spoelen de additieven er af waardoor de folie regelmatig moet worden vervangen, wat niet economisch en niet groen is.  "Ons  anti-druppeladditief laat deze producten beter presteren en veel langer meegaan. Het bespaart  kosten, maximaliseert de gezondheid van de plant en  de verbetert de opbrengst.

 

Verstrengelen

 

Chemicus Christopher Kay van het bedrijf legt uit hoe het werkt: "Op moleculair niveau zijn polymeren als een kluwen spaghetti. In plaats van eraf gewassen worden, verstrengelt ons additief met het foliemateriaal omdat het er van nature erg op lijkt. Dus in plaats van te migreren, blijven onze moleculen op hun plaats."

 

Interface Polymers begon eerder dit jaar met de introductie van deze Polarfin additieftechnologie na een lange periode van onderzoek.

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »