KunststofenRubber.nl

Afvalfonds Verpakkingen komt met actieplan om verpakkingen goed recyclebaar te ontwerpen

01 mei 2023 om 14:27 uur

“Slechts 27% van de kunststofverpakkingen op de Nederlandse markt is ‘goed recyclebaar”. Dat was de uitkomst van het onderzoek van de WUR in 2021 in opdracht van de NVRD. Sinds het laatste WUR-onderzoek (2021) zijn er veel vorderingen gemaakt op het gebied van het zogenoemde ‘Design for recycling’. Toch is een versnelling nodig, ondanks dat veel ‘laaghangend fruit’ al is geplukt. Het Afvalfonds heeft daarvoor een actieplan op laten stellen: ‘Design for recycling van plastic verpakkingen’. Het actieplan is tot stand gekomen met alle betrokken partijen in de keten.


Alle producten volledig fossielvrij en circulair verpakt, dat is het doel van de onlangs gelanceerde De Plastic Wijzer . Om dat doel te bereiken is het noodzakelijk dat producenten en importeurs meer haast maken met het verduurzamen van hun verpakkingen. Afvalfonds Verpakkingen en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakkingen (KIDV) zetten daarom de komende jaren vol in op deze verduurzaming. Samen met de betrokken ketenpartners hebben we de ambitieuze streven om in 2025 zeker 50% van de verpakkingen goed recyclebaar te hebben.

 

Dat betekent concreet dat dan elke verpakking goed door de recycleketen heen gaat om uiteindelijk als grondstof weer kwalitatief goed ingezet te kunnen worden voor nieuwe verpakkingen. Het Afvalfonds ziet dat met andere ontwerpen grote stappen gemaakt kunnen worden. Het actieplan beschrijft daarvoor kansrijke oplossingen voor ontwerpproblemen van veelgebruikte verpakkingen. Waardoor deze volwaardig kunnen worden verwerkt en gebruikt voor nieuwe verpakkingen. We willen in 2030 niet alleen dat 100% van de verpakkingen recyclebaar zijn, ze moeten ook zoveel mogelijk goed recyclebaar door de keten gaan, omdat we van verpakking naar verpakking willen recyclen.

 

Actieplan

Enkele concrete oplossingen in het plan zijn de volgende:

  • een hoger percentage afwasbare etiketten, sleeves en lijmen;
  • daarnaast moet door producenten en importeurs zoveel mogelijk worden omgeschakeld naar mono-materiaal en meer transparante en licht gekleurde verpakkingen;
  • omzetting van eenmalige naar herbruikbare doseersystemen.

 

Dit zijn enkele punten waar verpakkingen de komende jaren aan moeten gaan voldoen. Andere oplossingen zijn in het actieplan te vinden. Het Afvalfonds Verpakkingen lanceert 20 april het actieplan om plastic beter recyclebaar te krijgen. Dit gebeurt tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van het Afvalfonds. Algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds: "Een plastic transitie is hoogstnoodzakelijk. Met De Plastic Wijzer geeft het Afvalfonds de richting aan en met het actieplan laten we zien hoe de álle betrokken partijen in de keten de handen uit de mouwen moeten steken."

 

Kansrijke acties

Bijzonder aan het actieplan is verder dat alle partijen - van producenten tot afvalbeheerders - samen de tien meest kansrijke acties op een rij hebben gezet waarmee het aandeel goed recyclebare plastic verpakkingen flink hoger wordt. Het plan is tot stand gekomen met hulp van de begeleidingscommissie met onder andere de NVRD, Recycling Netwerk Nederland, NRK Verpakkingen, Plastic Pact, FNLI, Plastic Pact en producenten en retailers. Een deel van de uitvoering ligt bij het KIDV. Directeur NVRD, Wendy de Wild: "Het Afvalfonds en KIDV hebben de aanbevelingen in ons WUR-onderzoek in 2021 goed omgezet in stevige en heel concrete ambities. Het is een mooi bewijs hoe urgente ketensamenwerking bijdraagt om van plastic afval weer grondstof te maken."

 

De Plastic Wijzer

Het Afvalfonds heeft met het uitbrengen van De Plastic Wijzer begin dit jaar opgeroepen tot een radicaal andere manier van omgaan met plastic. Het doel is dat in 2050 alle producten volledig fossielvrij en circulair worden verpakt. Dit actieplan is een onderdeel daarvan en geeft de verpakkingsindustrie meer zicht op welke ontwerpstappen er nodig zijn om de verpakking goed recyclebaar te maken.

 

Recyclecheck

Een aantal van de acties zijn al uitgevoerd door het KIDV en verwerkt in de KIDV Recyclecheck. Aan de hand van deze tool kunnen bedrijven relatief eenvoudig bepalen of hun verpakking goed recyclebaar is en met welke aspecten zij rekening dienen te houden.

 

In 2024 wordt tariefdifferentiatie door het Afvalfonds verder uitgebreid zodat producenten en importeurs worden gestimuleerd hun verpakking verder te verduurzamen.

 

 Actieplan Design for Recycling.

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »