KunststofenRubber.nl

Lichtgewichten voor zeilwereldrecord

20 juni 2023 om 11:23 uur

Een zeilboot die met 80 knopen over het water glijdt, alleen door de wind aangedreven. Dat beloven de constructeurs van de Speedboat SP80, die deze zomer zijn eerste testvaart aan de Franse Middellandse Zeekust gaat maken. Doel: een nieuw snelheidswereldrecord voor zeilboten. Als lid van de Record Club, het partnernetwerk van het SP80-team, ondersteunt de Exolon Group de ontwikkeling en constructie van de duurzame speedboat.


De cockpit bestaat uit 12 mm dikke massieve Exolon-platen van polycarbonaat, die door het Franse bedrijf Vitalo/Starplast thermisch zijn gevormd. De hoogtransparante platen bieden volgens Exolon optimaal zicht, zijn resistent tegen omgevingsinvloeden, slagvast en licht in gewicht. Ze kunnen warm en koud worden vervormd.

 

De SP80 is 10,5 meter lang, 7,5 meter breed en biedt plaats aan twee piloten. Daarbij behoort de cockpit samen met het zeil en de powermodule tot de drie belangrijkste elementen van het zeilschip.

 

De uitvoerende onderneming werkt samen met de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Dit stelt de ingenieurs in staat om de boot samen met de laboratoria van de gerenommeerde Zwitserse universiteit te ontwikkelen en het proces te integreren in de opleiding van de studenten.

 

Het team is ervan overtuigd dat de SP80 bij de eerste testvaarten deze zomer het huidige snelheidswereldrecord van 65,45 knopen (121,21 km/h) uit 2012 zal breken. De eigenlijke recordvaart staat gepland voor 2024.

 

Focus op ...

Agenda

13 mei 2024, München

IFAT

Trade Fair for Water, Sewage, Waste and Raw Materials Management

15 mei 2024, 's-Hertogenbosch

Food Tech Event

Beurs over technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie- en verwerking.

16 mei 2024, Veldhoven

Manufacturing Technology Conference 2024

De Manufacturing Technology Conference is bedoeld om gespecialiseerde bedrijven te ontmoeten en je kennis...

Meer agendapunten »