KunststofenRubber.nl

Huizen bouwen met 'legoblokken' uit plastic afval

26 juli 2016 om 12:39 uur - BOGOTA

Oscar Mendez van Conceptos Plásticos: plastic afval recyclen door bouwstenen te maken voor huizen

De Colombiaanse architect Oscar Mendez heeft legoblokken ontwikkeld uit plastic afval. Hij zegt hiermee aan de groeiende vraag naar huisvesting te voldoen en tegelijkertijd zoveel mogelijk plastic afval te recyclen.


Mendez richtte voor de productie van de blokken het bedrijf Conceptos Plásticos op. Doel was de milieubelasting van plastic in Bogota te verminderen door het afval te hergebruiken in de bouwsector. Conceptos Plásticos werkt nauw samen met de lokale bevolking om het plastic afval in te zamelen. De materialen worden grondig schoongemaakt en vervolgens vermalen tot een mengsel dat wordt gevormd tot balken, blokken en zuilen, die samen onderdelen vormen van een gebouw.

Vijfduizend dollar
Voor veel Colombianen is een goede woning niet beschikbaar. Het duurzame bouwmateriaal is volgens Mendez geschikt om een huis te bouwen van veertig vierkante meter met twee slaapkamers, een badkamer, woonkamer, eetkamer en keuken. Volgens Mendez kunnen vier mensen met de blokken binnen vijf dagen een huis bouwen. De bouwstenen kunnen net als lego aan elkaar worden vastgemaakt, zonder gebruik van verbindingsmiddelen. 
Een standaard blokkenwoning kan voor iets meer dan vijfduizend dollar worden gebouwd.  De legoblokken van plastic zijn dertig procent goedkoper dan de traditionele bouwmethode, stelt het bedrijf. Bovendien zijn de bouwblokken bestand tegen natuurrampen, omdat Conceptos Plásticos bij de productie van de bouwstenen vuurbestendig materiaal toevoegt. De blokken zijn vanwege het plastic materiaal ook bestand tegen aardbevingen.

Schuilplaatsen
Met deze bouwtechniek is de architect erin geslaagd tijdelijke woningen in Colombia te ontwikkelen voor 42 families, die als gevolg van geweld uit hun huizen zijn gezet. Ook heeft het bedrijf al drie permanente schuilplaatsen van elk elfhonderd vierkante meter en acht huizen gebouwd met de plastic blokken.

(bron: duurzaambedrijfsleven.nl)

 

 

Reacties (1)

Erg mooi dat deze architect huizen bouwt met blokken van plastic afval. Interessant dat dit materiaal ook vuur- en aardbevingsbestendig is. Is een dergelijke oplossing ook iets voor andere landen? Ik kan me voorstellen dat dit een goede oplossing is voor landen dit met veel plastic afval te kampen hebben.
https://www.roscobouw.nl/actueel/bouwkavels-in-maurik
Jan Dijkstra, 12 september 2018 13:26
 

Focus op ...

Agenda

7 september 2021, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

15 september 2021, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

Materials+Eurofinish+Surface

15 september 2021, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2021

Het Mikrocentrum organiseert de gratis toegankelijke, succesvolle Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen...

Meer agendapunten »