KunststofenRubber.nl

Techniek voor biobased isopreen voor autobanden ontwikkeld

15 februari 2017 om 12:09 uur - MINNEAPOLIS

Een team van onderzoekers aan de University of Minnesota heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om autobanden te kunnen maken van natuurlijke producten als bomen, gras en graan.


Een rapport over de nieuwe technologie werd gepubliceerd in de American Chemical Society's ACS Catalysis, een wetenschappelijk tijdschrift over chemische wetenschappen, zo meldt de University of Minnesota in een persbericht.  De onderzoekers zeggen een chemisch proces te hebben ontwikkeld waarmee isopreen, het hoofdbestandsdeel van rubber voor autobanden, kan worden gemaakt uit natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen zoals gras en bomen.

 

Prestaties identiek  

Autobanden worden gezien als milieuonvriendelijk omdat ze gemaakt worden van fossiele brandstoffen en bovendien niet of nauwelijks te recyclen zijn. De autobanden van de University of Minnesota kunnen dienen als duurzaam alternatief omdat ze van biomassa worden gemaakt. Volgens het onderzoeksteam zijn prestaties, kleur en vorm van de duurzame autoband identiek aan die van bestaande autobanden. "Isopreen uit biomassa heeft de potentie om de wereldwijde productie van autobanden te verduurzamen", zegt Frank Bates, professor of chemical engineering & materials science aan de University of Minnesota, in een persbericht. "De nieuwe technologie kan ook impact hebben op andere producten die zijn gebaseerd op rubber."

(bron: University of Minnesota / duurzaambedrijfsleven.nl)

 

 

Focus op ...

Agenda

24 april 2018, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2018

Pan-Europese tentoonstelling en conferentie voor professionals uit de plastic recycling. Toegang is...

Meer agendapunten »