KunststofenRubber.nl

Averna automatiseert kwaliteitscontrole bij Helvoet Lommel

09 augustus 2017 om 11:59 uur - LOMMEL (B)

Averna ontwikkelde en bouwde deze opstelling voor kwaliteitscontrole bij Helvoet in twaalf weken tijd

Helvoet Rubber & Plastic Technologies in het Belgische Lommel produceert spuitgietproducten voor de automobielindustrie, zoals kleppenblokken voor transmissies. De kwaliteitscontrole is geautomatiseerd door Averna.


De producten van Helvoet zijn cruciaal om de transmissies soepel te laten schakelen en daarom luistert de maatvoering en afwerking heel nauw. De gaten waar de transmissievloeistof doorheen vloeit, moeten perfect rond zijn en volledig braamvrij, met een uniforme diepte. De kwaliteitscontrole is bij deze producten van bepalend belang.

 

Kwaliteitscontrole automatiseren


Autofabrikanten zetten hun leveranciers onder druk om een optimale kwaliteit van alle onderdelen en geïntegreerde systemen te garanderen. Enkele jaren geleden was het soms nog aanvaardbaar om handmatige inspecties uit te voeren van niet-elektromechanische onderdelen voor auto's. Maar de tijden zijn wat dit betreft veranderd en Helvoet moest de kwaliteitscontrole van zijn transmissiekleppenblokken automatiseren om ervoor te zorgen dat elke eenheid tot op de micrometer identiek is. Helvoet schakelde hiervoor Averna in, de specialist voor ‘test- en kwaliteitsoplossingen'.

Doorbraak 

 

De oplossing waarmee Averna kwam, combineert de complete productkeuring, het sorteren van goed- en afgekeurde onderdelen, de gegevensverwerking en de gerobotiseerde controles. De machine werkt in enkele seconden een volledig test af. "Deze oplossing betekende een doorbraak in het inspectieproces van onze kleppenblokken. Het systeem doet de inspectie veel sneller dan een mens zou kunnen en kan bovendien defecten herkennen die de allerbeste operator niet zou opmerken", constateert Laurent Evens, procestechnicus Automotive bij Helvoet.

 Enkele seconden

 

Averna slaagde in slechts twaalf weken tijd in om een volledig geautomatiseerde carrouseloplossing te ontwerpen, te ontwikkelen en te installeren die alle aspecten van de productkeuring aankan. Deze compacte draaitafel, heeft 24 standen en werkt in een clean room. Een robot laadt een 'unit-under-test' en binnen enkele seconden wordt die vervolgens grondig gecontroleerd, nagemeten en gesorteerd. Dezelfde robot verwijdert een eenheid wanneer die niet aan de specificaties voldoet.
De tests omvatten uitgebreide 3D-scans met een laser en de producten worden bewaakt door drie HD-camera's die maatafwijkingen en defecten kunnen opsporen vanaf een honderdste millimeter. Een infraroodcamera detecteert poriën die zich net onder het oppervlak zouden kunnen bevinden en die een menselijke operator niet zou opmerken. Bij andere tests wordt de kleur gecontroleerd om na te gaan of het spuitgietproduct voldoende is gedroogd en worden er pinnen ingebracht om te controleren of alle gaten de correcte diameter en diepte hebben.

 

Helvoet.com

Anerna.com  

 

 

Focus op ...

Agenda

27 maart 2023, Wisselende locaties

3D Delta Week

3D Delta Week is een reeks evenementen en activiteiten van 5 dagen op meerdere locaties, allemaal met een...

25 april 2023, Parijs (FR)

JEC World 2023

10 mei 2023, Hardenberg

Mix Noordoost 2023

Voor de makers van vandaag en morgen

Meer agendapunten »