KunststofenRubber.nl

Zware industrie in startblokken voor lagere CO2-uitstoot

20 april 2018 om 11:14 uur - NIEUWERSLUIS

Het aandeel CO2-uitstoot dat de industrie in Nederland nu voor zijn rekening neemt, bedraagt ruim veertig procent. Daarbinnen is de zware industrie weer goed voor 78 procent.

De overheid moet sturend en dwingend zijn, zegt de Strategie Summit Energie & Utilities

Bestuurders uit de energiesector zijn optimistisch over het op tijd halen van de doelen uit het Klimaatakkoord. Maar daarvoor moet de rol van de overheid wel veel meer sturend en dwingend zijn.


Dit blijkt na de Strategie Summit Energie & Utilities waarbij zo'n zeventig  bestuurders uit de energie- en industriesector bij elkaar kwamen. Dat de industriesector voor een zware opgave staat, is bekend. Om aan de doelen uit het Parijse Klimaatakkoord te voldoen mag Nederland in 2030 nog maar de helft aan broeikasgassen uitstoten. Het aandeel CO2-uitstoot dat de industrie nu voor zijn rekening neemt, bedraagt ruim veertig procent en daarbinnen is de zware industrie weer goed voor 78 procent. Een groot aandeel dus, maar fabrieken sluiten is geen optie want met dezelfde zware industrie heeft een aandeel van 38 procent in de Nederlandse economie en is daarom een belangrijke aanjager van welvaart.

 

Nederland geëigende locatie

 

Ruim de helft van de bestuurders uit de energiesector die voor de Summit geïnterviewd werden, is van mening dat Nederland de geëigende locatie is om energie-intensieve industrie te huisvesten. "De ligging van Nederland en de economische positie zijn gunstig om de intensieve industrie duurzaam te organiseren. Er is veel voor nodig, CO2-beprijzing bijvoorbeeld, maar er zijn ook veel mogelijkheden zoals wind en geothermie." Een andere bestuurder vult aan: "We zien kansen om juist in Nederland de wereld te laten zien dat het anders kan. We hebben een gidsfunctie: dat je een groene chemie kan opzetten en dat je onze industrie op niet-fossiel gebaseerde energiedragers kunt laten draaien."

 

Bovenaan de agenda

 

De energietransitie is dus niet onmogelijk, stellen de bestuurders. In elk geval is het besef onder de captains of industry aanwezig dat het vijf voor twaalf is en dat snel forse maatregelen moeten worden genomen. Dat de energietransitie ook bovenaan de agenda's in de industriële boardrooms staat, blijkt wel uit de groeiende aanwezigheid van deze sector op de Strategie Summit Energie & Utilities: dit jaar waren onder meer Akzo Nobel, Tata Steel, Shell, Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie aanwezig.
Nu de noodzaak en het besef bij iedereen aanwezig zijn, is het tijd tot actie over te gaan, vinden de bestuurders.

 

 Industrial Heat & Power

 

De ‘Strategie Summit Energie & Utilities' is een exclusieve, kleinschalige 24-uurs bijeenkomst voor bestuurders en stakeholders uit de energie & utilitie-sector die jaarlijks wordt georganiseerd door 54Events. Dit bureau organiseert onder meer ook de Vakbeurs Energie, die dit jaar op 9 t/m 11 oktober 2018 wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. Daar is speciale aandacht voor ‘Industrial Heat & Power', waarbij de operationele tools worden aangereikt om de voorgenomen energietransitie daadwerkelijk vorm te kunnen geven.

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »