KunststofenRubber.nl

Di-Plast: vier miljoen euro voor ontwikkeling slimmer kunststof

20 november 2018 om 12:17 uur - APELDOORN

Gerecycled plastic van hoge kwaliteit kan beter worden hergebruikt. Dit is de insteek van het INTERREG-project Di-Plast. De ambitie is dat over drieënhalf jaar een honderdtal bedrijven in het oosten van Nederland meewerken aan de nieuwe kringloop en ruim honderdduizend ton plastic meer dan nu hergebruiken. De omvang is vier miljoen euro. `


De bouwwereld en de verpakkingsindustrie zijn twee grootverbruikers van kunststoffen: veertig procent doet de bouw en twintig procent doen de verpakkers. Beide sectoren gebruiken nog weinig gerecycled plastic, namelijk respectievelijk maar achttien en acht procent. Als belangrijke reden hiervoor wordt de gebrekkige en niet constante kwaliteit van het aangeboden gerecyclede plastic genoemd. De oplossing voor dit probleem is kunststof uit de bouw en verpakkingsindustrie op een hoogwaardige manier te recyclen waardoor vernieuwd plastic ontstaat met een constant hoge kwaliteit. Om dit mogelijk te maken ontwikkelen de partners binnen het project Di-Plast samen met het midden- en kleinbedrijf  ict-systemen en tools om data te verzamelen en te analyseren. Daarmee is het plastic in alle schakels van de keten te volgen en is precies bekend waar het vandaan komt, wat de kwaliteit is en waar het goed te recyclen is.

 

Boost voor kunststofindustrie

 

Di-plast valt binnen INTERREG, een Europees programma dat grensoverschrijdende samenwerking van bedrijven en kennisinstellingen stimuleert. Eind oktober keurde INTERREG het project Di-Plast goed. Di-Plast is een samenwerking tussen regio's uit Duitsland, Luxemburg en Zuid- en Oost-Nederland.
Vanuit Oost-Nederland is Oost NL de initiatiefnemer van Di-Plast en die ontwikkelde dit project samen met het Polymer Science Park in Zwolle, in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland, die allebei medefinancier van Di-Plast zijn. Daarmee krijgt het project een totale omvang van vier miljoen euro. Oost NL en Polymer Science Park werken bij de uitvoering samen met universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Di-Plast geeft de kunststofwereld een boost 'in de richting van een slimme, toekomstbestendige en circulaire industrie'.

 

 

Unieke kans

 

Directeur Mireille Kinket van Polymer Science Park: "Met het oog op een circulaire economie is het noodzakelijk de kunststofketen te sluiten en meer gerecycled kunststof in producten toe te passen. Daar werken we al jaren aan in onze proeftuin Recycling en Di-Plast geeft hieraan een extra impuls. Voor de bij ons aangesloten bedrijven is het een unieke kans grensoverschrijdend samen te werken." Directeur Marius Prins van Oost NL: "De innovatiekracht van ons midden- en kleinbedrijf en onze kennisinstellingen komen in de Di-Plast samenwerking mooi bij elkaar. De partners binnen Di-Plast gaan ervoor zorgen dat er straks honderd bedrijven op een innovatieve manier bezig zijn met de vermindering van plastic afval."  

 

www.oostnl.nl

 

 

Reacties (1)

In EU gemiddeld gaat 40 procent van de kunststoffen naar verpakkingen en 20 naar de bouw.
Zie Plastics the facts
https://www.plasticseurope.org/application/files/6315/4510/9658/Plastics_the_facts_2018_AF_web.pdf
Ingeborg Gort, 18 april 2019 09:40
 

Focus op ...

Agenda

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »