KunststofenRubber.nl

Solvay en Aerosint ontwikkelen 3D-print met dure specialties

21 maart 2019 om 12:43 uur - BOLLATE

Solvay en Aerosint werken samen aan een betaalbaar industrieel proces voor 3D-printen van dure technische polymeren

Materiaalfabrikant Solvay heeft een research-overeenkomst gesloten met Aerosint om een economisch levensvatbaar SLS-printproces te ontwikkelen dat dure technische polymeren op betaalbare wijze kan verwerken.


Technische polymeren zoals KetaSpire PEEK en Ryton PPS van Solvay kunnen in potentie nieuwe wegen openen om additive manufacturing in te zetten voor veeleisende toepassingen. De inzet van dit dure materiaal met belangrijke poederfusietechnieken zoals selectieve laser sintering (SLS) blijft tot dusver nog beperkt.  "Bij SLS-machines is er op het moment nog een kostprijsverhogend nadeel omdat tijdens de productie van het te printen object een excessieve hoeveelheid poeder niet wordt gebruikt (used but unfused), tot soms wel negentig procent", aldus directeur Edouard Moens van Aerosint. "Ons gepatenteerde multiple-powder systeem dat we nu ontwikkelen, bevat ook ondersteuningsmateriaal in elke laag waar de dure high-performance polymeren niet nodig zijn. Daarmee wordt de kostprijs van het afvalmateriaal verlaagd tot heel lage waarden. "

 

Enorm potentieel

Solvay heeft twee jaar lang met Aerosint samengewerkt om de ontwikkeling van hun techniek met geavanceerd materiaal en de proceskennis te ondersteunen. "Zoals het gaat met alle baanbrekende technieken moeten we veel problemen overwinnen. Een ervan is de ontwikkeling en de optimalisering van high-performance polymeerpoeder naast de non-fusible materialen in het proces," aldus Brian Alexander van Solvay Specialty Polymers. "De nieuwe techniek zal  3D-printing van technische polymeren betaalbaar maken  en het zal het enorme potentieel blootleggen voor een competitief industrieel 3D-printproces voor toepassingen in de medische wereld,  de luchtvaart en de autosector."

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »