KunststofenRubber.nl

Kom kijken in Digital Factory for Composites in Ypenburg

13 mei 2019 om 09:00 uur - DEN HAAG

De hightech-bedrijven Promolding, Airborne, GTM Advanced Structures en KVE Composites hebben hun expertise op gebied van composieten gebundeld en organiseren in de Digital Factory for Composites in Den Haag een informatiemiddag voor ontwerpers, ingenieurs en werktuigbouwkundigen.


Composieten worden al  jaren gebruikt in met name de lucht- en ruimtevaart want het materiaal is licht en zeer sterk. Maar er is één nadeel: composieten worden vooralsnog nog vaak met de hand bewerkt. Maar wat nu als dat goedkoper kan?  

 

Mini-satelliet CubeSat

In het programma Technology Park Ypenburg hebben de vier bedrijven Promolding, Airborne, GTM Advanced Structures en KVE Composites hun expertise gebundeld om baanbrekende demonstrators de CubeSat (mini-satelliet), leading edge (vleugel-voorrand) en de digital client portal neer te zetten. Met deze demonstrators bewijzen deze bedrijven dat door het digitaliseren en automatiseren van de productieprocessen onderdelen uit composiet goedkoper kunnen worden gemaakt en daardoor een goed alternatief worden voor de traditionele materialen - en dan niet alleen maar in de lucht- en ruimtevaart.


Niet één-op-één

Dit betekent voor ontwerpers, ingenieurs en werktuigbouwkundigen in ieder geval dat het handig is te weten waar je tijdens het ontwerp op moet letten bij de toepassing van composieten. Dat een metaalontwerp niet  één-op-één kan worden gekopieerd naar een composiet ontwerp. En waarom veel sectoren kunststof composieten overwegen in plaats van metalen. Experts van het TPY-programma leggen aan de hand van de genoemde demonstrators uit waar zij zelf tegenaan liepen, waar je rekening mee moet houden in het productie-en ontwerpproces en wat de laatste trends zijn in composietenland op het gebied van de volgende vier onderwerpen.

 

Spuitgieten

Thermoplastische composieten met korte vezels van glas of koolstof kunnen ook gespuitgiet worden. Dit geeft een grote vormvrijheid in combinatie met een hoge sterkte en stijfheid van het eindproduct. Voor prototypes en kleine series kunnen kortevezelcomposieten ook in 3D-geprinte matrijzen worden gespuitgiet, wat de doorlooptijd en kosten bij productontwikkeling sterk reduceert. Gespuitgiete onderdelen van composiet kunnen goed worden gecombineerd met continuvezelcomposieten door middel van overmoulden en lassen.

 

Testen

Voor toepassen van materialen en constructies moeten diverse testen worden uitgevoerd die rekening houden met het uiteindelijke gebruik. Hierbij wordt aandacht besteed aan statische testen, vermoeiing, temperatuurinvloed, trillingen en de ‘Niet Destructieve Testen' (NDT).

 

Inductielassen

Inductielassen is het verwarmen van elektrisch geleidende componenten door middel van een magnetisch veld. Met deze techniek kunnen thermoplastische componenten met koolstofvezels zonder toevoeging van externe materialen aan elkaar worden gelast. De opwarming wordt in meer of mindere mate beïnvloed door de oriëntatie van de vezels, het materiaaltype, het vezeltype en de sterkte van het magnetisch veld. Bovendien is het voor een goede verbinding belangrijk dat alle componenten goed worden aangedrukt om delaminaties te voorkomen. Het bedrijf KVE Composites gaat in op welke factoren van belang zijn voor inductielassen en waar rekening mee moet worden gehouden.

 

Automatisering

Om het ontwerpproces en de productie te vereenvoudigen, ontwikkelt de Digital Factory for Composites een digitaal platform waarmee een klant rechtstreeks eenvoudige laminaten kan bestellen die vervolgens geautomatiseerd worden geproduceerd.

 

Wanneer? 
18 juni 2019

13.00-17.00 plus borrel

 

Waar?
Digital Factory for Composites, Laan van Ypenburg 42, Den Haag.

 

Aanmelden:

Stuur een e-mail naar r.zander@mybusinessmedia.nl

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »