KunststofenRubber.nl

Ocean Cleanup nu wel succesvol met het vangen van plastic afval

02 oktober 2019 om 11:24 uur - ROTTERDAM

System 001/B van The Ocean Cleanup vangt inmiddels plastic afval van alle soorten en formaten, dus vanaf microplastics tot en met tien ton zware spooknetten. De Nederlandse organisatie die de technologie probeert te ontwikkelen voor het vangen en verzamelen van afvalplastic in de oceanen, heeft aangekondigd dat het meest recente B-prototype nu met succes bezig is met zijn beoogde werk. Kern is dat het daarbij alleen natuurlijke krachten gebruikt.


Na een jaar lang testen, zijn de ingenieurs van de Ocean Cleanup-organisatie succesvol met hun ontwikkeling van het drijvende systeem in de Great Pacific Garbage Patch. Dit systeem gebruikt de natuurlijke krachten van de golven, de stroming en de wind om op een passieve manier het plastic te vangen en te verzamelen.  Het systeem voldoet hiermee aan het belangrijkste basisprincipe van de bedenker Boyan Slat, die in 2012 op een TEDx -conferentie voor het eerst met zijn plan naar buiten trad.

 

Microplastics en spooknetten

Afgelopen juni is met de B-versie van System 001 (alias Wilson) een tweede poging gedaan door The Ocean Cleanup om te bewijzen dat het concept van vangen-en-vasthouden van afval in de garbage patch daadwerkelijk kan functioneren. Behalve het verzamelen van duidelijk zichtbare stukken plastic, inclusief de grootste spooknetten van de commerciële visserij, heeft System 001/B ook microplastics gevangen die kleiner zijn dan een millimeter - een prestatie  die het team aangenaam verraste.  

"Dit jaar van praktijktesten in dit meedogenloze milieu van hoge golven geeft duidelijk aan dat onze visie wél realiseerbaar is. Onze missie om het in enkele decennia tijd verzamelde oceaanplastic op te ruimen, ligt binnen bereik", aldus ceo Boyan Slat bij de presentatie van het nieuws op woensdag 2 oktober. "Ons team is steeds vastberaden en standvastig geweest om de immense technische uitdagingen op dit punt op te lossen. We hebben nog veel werk te doen maar ik ben ontzettend dankbaar voor de toewijding van het team. Ik zie uit naar de volgende fase van de ontwikkeling."

 

Zie hier een presentatie van Ocean Cleanup op YouTube

 

Nieuw ontwerp verbetert prestaties

Het doel van System 001/B was het testen van de aangebrachte modificaties die de eerder geconstateerde problemen van System 001 moesten tackelen. Het ging vooral  om correctie van het niet-consequente snelheidsverschil in de zee tussen het systeem en het plastic. Dit is nu bereikt door het systeem met een parachute-zeeanker af te remmen, wat mogelijk maakt dat sneller bewegend plastic afval nu in het systeem drijft. Toen dit essentiële probleem was opgelost, is vervolgens gekeken naar plastic dat over de rand van de drijver sloeg en zo uit het systeem ontsnapte. Als gevolg van de modulariteit van het systeem kon een vergroting van de maat van de kurklijn worden doorgevoerd. Met deze nieuwe kurklijn wordt het fenomeen van ‘overtopping' nog maar zelden waargenomen waardoor het systeem dus niet alleen plastic vang maar ook vasthoudt.

 

Missie gaat verder

Ondanks dit succes van de B-versie is er nog steeds veel werk te doen, zo meldt de organisatie. Met de nieuw opgedane ervaringen begint Ocean Cleanup nu met het ontwerpen van System 002 dat op grote schaal wordt gebouwd en dat ook grote hoeveelheden plastics voor een lange periode kan vasthouden, men spreekt van enkele maanden tot misschien wel een jaar. Als System 002 eenmaal volledig operationeel is, gaat The Ocean Cleanup het gevangen afvalplastic telkens na zo'n periode ophalen en aan land brengen. De timing van deze fase van de missie hangt af van verdere testen en van het verloop van het iteratieve designproces dat is gebaseerd op een cyclisch proces van prototyping, testen, analyseren en verfijnen van een product of proces.

 

www.theoceancleanup.com

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »