KunststofenRubber.nl

Carbonplaatje leidt tot controversiële hardloopschoen

11 februari 2020 om 10:05 uur

Een plaat van koolstofvezel over de gehele lengte van de voet stuwt de loper naar voren zodat hij nog sneller gaat. (Foto: Nike)

Ze roepen een hoop op, de nieuwe Nike Vaporfly hardloopschoenen. Topatleten breken records wanneer ze de superschoenen dragen. Waar de World Athletics commissie de schoenen toestaat, wordt de nog snellere variant Alphafly wel verboden.


Cruciaal in de schoenen blijkt de carbonplaat. In de Alphafly zitten drie carbonplaatjes. Keniaan Eliud Kipchoge liep hiermee als eerste atleet een marathon onder de twee uur.  De Stentor meldt dat de World Athletics commissie de speciale schoenen nu enkel toestaat wanneer de zool niet dikker is dan veertig millimeter en er maar maximaal één carbonplaatje in is verwerkt. De schuimlaag en het carbonplaatje dat loopt van hiel tot teen zorgen ervoor dat lopers minder energie verliezen bij iedere stap die ze zetten.

Met een prijskaartje van 280 euro is de schoen niet voor iedereen geschikt. Toch blijken de schoenen de winkels uit te vliegen. Vooral wedstrijdlopers tonen interesse in de schoen, voor hen kan het op een hele maraton toch net een paar minten schelen op hun persoonlijke record. Voor een recreant is het de investering wellicht niet waard.
 

Focus op ...

Agenda

15 september 2020, Utrecht

Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

15 september 2020, Geleen

3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

27 oktober 2020, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe

The event covers the supply chain from design for raw materials, design for recycling, collection,...

Meer agendapunten »