KunststofenRubber.nl

Carbonplaatje leidt tot controversiële hardloopschoen

11 februari 2020 om 10:05 uur

Een plaat van koolstofvezel over de gehele lengte van de voet stuwt de loper naar voren zodat hij nog sneller gaat. (Foto: Nike)

Ze roepen een hoop op, de nieuwe Nike Vaporfly hardloopschoenen. Topatleten breken records wanneer ze de superschoenen dragen. Waar de World Athletics commissie de schoenen toestaat, wordt de nog snellere variant Alphafly wel verboden.


Cruciaal in de schoenen blijkt de carbonplaat. In de Alphafly zitten drie carbonplaatjes. Keniaan Eliud Kipchoge liep hiermee als eerste atleet een marathon onder de twee uur.  De Stentor meldt dat de World Athletics commissie de speciale schoenen nu enkel toestaat wanneer de zool niet dikker is dan veertig millimeter en er maar maximaal één carbonplaatje in is verwerkt. De schuimlaag en het carbonplaatje dat loopt van hiel tot teen zorgen ervoor dat lopers minder energie verliezen bij iedere stap die ze zetten.

Met een prijskaartje van 280 euro is de schoen niet voor iedereen geschikt. Toch blijken de schoenen de winkels uit te vliegen. Vooral wedstrijdlopers tonen interesse in de schoen, voor hen kan het op een hele maraton toch net een paar minten schelen op hun persoonlijke record. Voor een recreant is het de investering wellicht niet waard.
 

Focus op ...

Agenda

27 februari 2020, Online

Webinar Sustainable Chemical PET & Polyester Recycling

Polymer Comply Europe (PCE) will be having its next Live Webinar on the Sustainable Chemical PET &...

3 maart 2020, Darmstadt, Duitsland

Forum Plastic Recyclates

The 2nd Forum Plastic Recyclates focuses on increasing the quality and improving materials for recyclates...

3 maart 2020, Parijs, Frankrijk

JEC World 2020

Composites solutions and innovations for all markets. Meet with decision-makers from the whole value...

Meer agendapunten »