KunststofenRubber.nl

2 op de 3 banen verdwijnen bij Apollo Vredestein

10 maart 2020 om 09:34 uur

Massaontslag bij bandenmaker Apollo Vredestein, 750 banen verdwijnen.

Medewerkers van Apollo Vredestein vreesden al voor een reorganisatie, toen de aankondiging voor een personeelsbijeenkomst werd gedaan. Die vrees was niet onterecht. De bandenmaker uit Enschede laat 750 fte verdwijnen. Hiermee blijft er ongeveer 1 op de 3 banen over.


Voor de 150 uitzendkrachten is er vanaf eind maart geen plek meer, de overige medewerkers verliezen hun baan vanaf 1 januari 2021. De afspraak is dat alle medewerkers tot eind december 2020 in dienst blijven onder hun huidige arbeidsvoorwaarden.

Vakbonden geschokt

Vakbonden FNV en CNV spraken voorafgaand aan de personeelsbijeenkomst met het bestuur van Apollo Vredestein. ‘Het belangrijkste is nu dat de OR haar werk kan doen en dat zij voldoende tijd krijgen om het plan van de directie te beoordelen. Wij zitten volgende week weer met de directie om tafel. We gaan ons inspannen om de sociale consequenties voor de medewerkers zo goed mogelijk op te vangen. Het huidige sociaal plan uit 2016 biedt daarvoor de basis', zegt FNV-bestuurder Ashna Kamta.

CNV Vakmensen is niet blij met het spoor dat de directie van bandenfabriek Apollo Vredestein in Enschede kiest. 'De Indiase directie kiest nu voor een forse krimp van het aantal banen. En dat terwijl er volop banden worden gemaakt in die andere Apollo Vredestein-fabriek, in Hongarije. Het lijkt erop dat de onderneming zichzelf wegconcurreert uit Nederland', zegt bestuurder Gerard van Dijk van CNV Vakmensen.

Alleen specialistische producten als winter- en landbouwbanden worden straks nog geproduceerd in Nederland, de rest verdwijnt naar het buitenland. De productie gaat hierme terug van ruim twee miljoen naar 500.000 banden.

Wat bestuurder Van Dijk van CNV Vakmensen steekt is dat de marktomstandigheden wellicht niet rooskleurig zijn de laatste tijd, maar door de onderneming zelf ook nog een stuk in de verkeerde richting zijn geduwd. 'Er is in Enschede steeds minder geïnvesteerd in mensen en machines. Er ligt een bandenvoorraad voor pakweg drie maanden op het terrein. Dat is fors. En de prijzen staan onderwijl onder druk. Dat lijkt overigens niet in de laatste plaats vanwege de forse bandenproductie in de Hongaarse Vredestein-fabriek. Tegen lagere loonkosten worden daar sinds 2017 steeds meer banden gefabriceerd. En dat terwijl de Indiase directie destijds ferm toezegde alleen bepaalde soorten Vredestein-banden te vervaardigen in de Boedapest-regio.'
 

Focus op ...

Agenda

7 april 2020, Emmen

[UITGESTELD] Sustainable plastics & materials expo 2020

On 7 and 8 April 2020 the North of the Netherlands will organise the first Chemport Sustainable Plastics...

16 april 2020, Brussel, België

[UITGESTELD] PET Monomer Recycling Forum

In 2019, Petcore Europe launched the PET Monomer Recycling Special Industry Group - with initial...

21 april 2020, Geleen

[UITGESTELD] 3D Printing Materials Conference

3D Printing Materials Conference is a platform and information interface enabling an exchange of...

Meer agendapunten »