KunststofenRubber.nl

Pepsi-Co, Coca-Cola en Nestlé blijven grootste plastic vervuilers

09 december 2020 om 10:14 uur

Voor het derde jaar op rij zijn The Coca-Cola Company, PepsiCo en Nestlé verkozen tot 's werelds grootste plastic vervuilers.


Dat komt naar voren uit een rapport van Break Free From Plastic. Een burgerinitiatief heeft meer dan driehonderdduizend plastic afval verpakkingen verzameld in 55 landen. Dit jaar werd specifiek gelet op de impact van plastics voor eenmalig gebruik.

 

"Het is niet verrassend dat dezelfde grote merken op het podium staan als de afgelopen drie jaar. Deze bedrijven beweren dat ze de plastic crisis aanpakken, maar ze blijven investeren in valse oplossingen terwijl ze samenwerken met oliemaatschappijen om nog meer plastic te produceren. Om deze puinhoop te stoppen en de klimaatverandering te bestrijden, moeten multinationals als Coca-Cola, PepsiCo en Nestlé een einde maken aan hun verslaving aan plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik en zich ver houden van fossiele brandstoffen", aldus Abigail Aguilar, Regional Coordinator van de Kunststofcampagne, Greenpeace Southeast Asia.

 

Uit het laatste rapport van de Ellen MacArthur Foundation werd duidelijk dat de drie bedrijven geen vooruitgang hebben geboekt bij het aanpakken van hun plasticvervuiling. "Bedrijven vertrouwen op informele afvalverwerkers om hun verpakkingen in te zamelen, zodat ze kunnen voldoen aan hun duurzaamheidsverplichtingen en hun gebruik van grote hoeveelheden kunststofverpakkingen voor eenmalig gebruik kunnen rechtvaardigen. De huidige verschuiving naar plastic verpakkingen van slechte kwaliteit vormt echter een bedreiging voor de afvalverwerkers, die dergelijke laagwaardige producten niet kunnen doorverkopen. De systemen waarin afvalverwerkers werken moeten veranderen", zegt Lakshmi Narayan, mede-oprichter van SWaCH Waste Picker Cooperative in Pune, India. 

 

Multinationals moeten de volledige verantwoordelijkheid nemen voor de geëxternaliseerde kosten van hun plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals de kosten van afvalinzameling, behandeling en de milieuschade die ze veroorzaken. Als de business as usual doorgaat, kan de plasticproductie verdubbelen tegen 2030 en zelfs verdrievoudigen tegen 2050, aldus Break Free from Plastic.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »