KunststofenRubber.nl

Van over-de-datum producten naar biopolymeren

06 februari 2023 om 11:14 uur

Producten die niet zijn verkocht voor hun uiterste verkoopdatum omzetten in biopolymeren om vervolgens bioplastics mee te maken. Uit een studie van Renewi Organics en IHE Delft Institute for Water Education blijkt dat het mogelijk is.


Het wetenschappelijk artikel dat de twee organisaties publiceerden is gebaseerd op een afstudeerproject van stagiaire Alice Law waarbij uitgebreid onderzoek gedaan is naar de productie van vetzuren uit over-de-datum producten van supermarkten. Uit deze studie blijkt dat in compacte systemen met korte verblijftijden voedselafval efficiënt om kan worden gezet in vluchtige vetzuren.

 

Deze vluchtige vetzuren kunnen vervolgens in verschillende processen opgewerkt worden tot hoogwaardige producten zoals bijvoorbeeld biopolymeren. Biopolymeren worden gebruikt voor een veelheid aan toepassingen, zoals coatings voor meststoffen met gecontroleerde afgifte en landbouw folie (producten die zeker in de natuur terecht komen). Een goed gecontroleerd proces voor efficiënte vetzuurproductie is dus de eerste stap in de verwaarding van organische reststromen naar hoogwaardige circulaire producten.

 

'We zijn erin geslaagd om vetzuren te produceren met hoge conversiesnelheden en goede rendementen uit onze bestaande organische reststromen', zegt Laurens Welles, Proces Technoloog Renewi Organics. 'Hiermee zijn we een stap dichter bij de ontwikkeling van een bioraffinageproces voor het opwerken van laagwaardig organisch afval tot hoogwaardige biologisch afbreekbare biopolymeren. Hiermee kunnen we in de toekomst duurzame en kosteneffectieve afvalverwerkingsoplossingen mogelijk maken.'

 

Samenwerken

'Binnen Renewi werken we momenteel met partners aan de ontwikkeling van een toekomstig bioraffinageproces waarin organische reststromen omgezet worden tot vluchtige vetzuren. Vervolgens worden deze vetzuren gebruikt om biologisch afbreekbare biopolymeren te produceren die mogelijk fossiele plastics kunnen vervangen', vervolgt Welles.

 

Om in toekomstige installaties van Renewi organische reststromen maximaal te valoriseren en hiermee klanten optimaal te bedienen, werkt Renewi Organics samen met verschillende kennisinstituten en startup bedrijven aan de ontwikkeling van dit soort innovatieve verwerkingsprocessen.

 

 

Focus op ...

Agenda

19 juni 2024, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2024

De Plastics Recycling Show Europe (PRS Europe) is een pan-Europese beurs met een uitgebreid...

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »