KunststofenRubber.nl

100 procent post-consumer rPS mogelijk in yoghurtbekers

09 maart 2023 om 09:27 uur

100 procent mechanisch gerecycled post-consumer rPS is volgens onderzoek geschikt voor voedselcontact in zuiveltoepassingen. (Foto: INEOS Styrolution)

INNOTECH – het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor verpakkingsoplossingen van Grupo Lantero – heeft succesvol het onderzoek afgerond naar het gebruik van 100 procent mechanisch gerecycled post-consumer rPS voor alle formaten yoghurtbekers.


De proeven hadden betrekking op formaten die zowel op de Europese als op de Amerikaanse markt worden gebruikt, met behulp van Styrolution PS ECO 440FC MR100 materiaal, een 100 procent post-consumer gerecycled polystyreen dat wordt geproduceerd uit huishoudelijk voedselverpakkingsafval. Alle zuivelformaten zijn geproduceerd en getest volgens de normen voor voedselcontact.

Kortste weg

Polystyreen is het materiaal bij uitstek voor de zuivelmarkt voor form-fill-seal (FFS). De proeven op INNOTECH tonen aan dat mechanisch gerecycleerd PS succesvol is geproduceerd en getest op alle mogelijk voedselstandaarden en voor alle soorten en maten zuiveltoepassingen. Volgens de bevindingen is polystyreen niet alleen het beste materiaal voor zuiveltoepassingen, maar biedt het ook het kortste weg naar circulariteit voor bestaande markttoepassingen. De hele waardeketen, in het bijzonder detailhandelaars en merkeigenaars, wordt aangemoedigd en uitgenodigd om deel te nemen en te begrijpen wat dit zou kunnen betekenen voor polystyreen en voor hun respectieve bedrijven.

Bewijs

Gonzalo Sanchez, hoofd recycling binnen COEXPAN: "Het is een enorme prestatie om het succes van deze oefening te kunnen bevestigen, en de resultaten spreken voor zich. Veel merkeigenaren willen de polystyreenreis voortzetten, en we hebben nu het bewijs dat mechanisch gerecycled polystyreen een oplossing biedt voor hun toepassingen die in contact komen met levensmiddelen. Dit zal kunnen klanten zich concentreren op hun kernactiviteiten in plaats van te zoeken naar alternatieve materialen waarvoor veranderingen in bestaande processen en investeringen in nieuwe apparatuur nodig zijn."

Ideaal voor circulaire economie

Dr. Frank Eisenträger, product director Polystyreen EMEA: "We verwachten al geruime tijd dat polystyreen een ideaal materiaal is voor de circulaire economie. Nu hebben we het bewijs dat het inderdaad een van de beste, zo niet het beste recycleerbare polymeer is. In feite is polystyreen nu helemaal klaar de hoogste recyclingpercentages van alle polymeren. Ik verwacht dat de kwaliteit van het mechanisch gerecycled polystyreen zo overtuigend zal zijn dat we zullen zien dat toepassingen die overgestapt zijn op andere toepassingen die op andere materialen zijn overgeschakeld, weer op polystyreen zullen overschakelen naarmate de nieuwe recyclingcapaciteiten operationeel worden."
 

Focus op ...

Agenda

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »