KunststofenRubber.nl

John van Olffen (Sabic) finalist Plant Manager of the Year

04 mei 2023 om 11:49 uur

De finalisten van Plant Manager of the Year 2023 zijn bekend. John van Olffe van Sabic neemt het op tegen 3 andere finalisten. Tijdens het congres Eemsdeltavisie op 16 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.


John heeft nog een paar jaar gewerkt voor DSM voordat de petrochemie op Chemelot in 2002 overging naar Sabic. Sinds die tijd heeft hij bij bijna alle fabrieken van Sabic op de site gewerkt. "Behalve polypropeen. En ik heb nooit op Chemelot Noord gewerkt, maar daar zijn geen fabrieken van Sabic", vertelt John van Olffen.

 

De installaties op de noordelijke helft van Chemelot bleven in eerste instantie in handen van DSM en werden later aan verschillende andere eigenaren verkocht. Onderwijl ging Van Olffen de fabrieken van Sabic op het zuidelijke deel van het chemiepark een voor een af.

 

Momenteel zwaait hij - sinds vier jaar - de scepter over de hele productie van polyetheen (PE). Bij aanvang haast een volledige site op zich, met - toen nog - zeven fabrieken. De kunststof PE, wordt op twee manieren gemaakt. Het PE-productieproces onder lage druk is volledig chemisch. De polymeren ontstaan met de hulp van een katalysator. PE kan echter ook onder hoge druk worden geproduceerd. Daarbij komt de polymerisatie vooral tot stand onder druk.

 

Specialisatie en efficiëntie moeten de polyetheenfabrieken van SABIC in Geleen wereldwijd concurrerend houden. De kunst is om altijd voorop te blijven lopen in innovatie. Plantmanager John van Olffen: "Dat is een van de strategieën waarmee wij ons in de markt onderscheiden. Veel van de verbeteringen voor de grote fabrieken elders, beginnen hier."

 

Plant Manager of the Year

De verkiezing Plant Manager of the Year wordt jaarlijks georganiseerd en is een initiatief van het Industrielinqs in samenwerking met de VNCI , Votob en het Petrochem platform. Kandidaten komen uit de procesindustrie. Denk daarbij aan de chemie- en energiesector, raffinage en de staal-, papier- en voedingsmiddelenindustrie. De verkiezing draagt bij aan een positief imago van de Nederlandse procesindustrie door de inspanning en prestaties van plantmanagers te benoemen en te waarderen. De focus ligt hierbij op veiligheid, gezondheid, milieu, productiviteit, maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid.

 

Tijdens het congres Eemsdeltavisie 2023 op 16 mei presenteren de finalisten zich aan het publiek, dat ook mee kan stemmen in de zaal en via internet. Tijdens het evenement wordt ook de winnaar bekend gemaakt.

 

 

Focus op ...

Agenda

19 juni 2024, Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2024

De Plastics Recycling Show Europe (PRS Europe) is een pan-Europese beurs met een uitgebreid...

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »