KunststofenRubber.nl

Aquapak: 'Steeds meer papier en minder polyethyleen'

16 mei 2023 om 11:56 uur

Volgens het rapport 'Sustainable Packaging in Europe: the drive for change', dat Aquapak vandaag presenteert op de Rethinking Materials Innovation and Investment Summit in Londen, gaat de Europese verpakkingsindustrie steeds meer papier gebruiken en minder polyethyleen.


Het onderzoek vond plaats onder 150 experts in duurzame verpakkingen in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland. 62% verwachtte dat hun bedrijf de budgetten voor investeringen in duurzaam verpakkingsmateriaal de komende vijf jaar zou verhogen; nog eens 23% verwacht dat de budgetten 'drastisch zullen stijgen'.

 

Ze voorspellen een toename van het gebruik van multimateriaal (een combinatie van papier en plastic), nieuwe polymeren en papier in de komende vijf jaar, terwijl het gebruik van polyethyleen zal afnemen.

 

Meer PVOH en bioplastics 

83% van de respondenten verwacht het gebruik van multimaterialen in hun productportfolio's te vergroten en 72% zal de komende vijf jaar meer papier gaan gebruiken. Als het gaat om innovatieve nieuwe materialen, verwacht 69% en 65% een groter gebruik van nieuwe polymeren zoals respectievelijk PVOH en bioplastics in hun verpakkingsmateriaal. Deze trends zijn vergelijkbaar over een horizon van tien jaar.

 

Volgens de cijfers zal het gebruik van polyethyleen de komende vijf jaar afnemen, waarbij 45% van de respondenten minder van het materiaal wil gebruiken in hun productportfolio's.

 

Belangrijkste eigenschappen verpakkingsmateriaal

Als het gaat om de belangrijkste kenmerken van het gebruikte verpakkingsmateriaal, is productbescherming het belangrijkste kenmerk, met barrière-eigenschappen, verlenging van de houdbaarheid en functionaliteit - gebruiksgemak voor de eindgebruiker, dat als belangrijker wordt beschouwd dan recycleerbaarheid.

 

In een reactie op de bevindingen zei Mark Lapping, Chief Executive Officer van Aquapak: "Ons onderzoek toont aan dat de Europese verpakkingsindustrie op weg is naar duurzamere materialen zoals papier en nieuwe polymeren, terwijl ze zich richten op de circulaire economie. Het is echter ook duidelijk dat de jobpackaging voorop staat, waarbij productbescherming en functionaliteit voorop staan. Het goede nieuws is dat er nieuwe barrièrefilmtechnologieën bestaan, die zowel prestaties als verantwoordelijkheid voor het milieu op grote schaal bieden."

 

Hydropol 

Aquapak zelf heeft Hydropol, een polymeer op basis van PVOH, dat kan worden gecoat op papier en karton, met gas- en vetbarrière-eigenschappen en extra functionaliteiten als warmteafdichting en een grotere sterkte van het papiervel, waardoor het geschikt kan worden gemaakt voor verpakkingstoepassingen als tassen en zakjes.

 

Papier met Hydropol-coating is 100% herpulpbaar in standaard pulpsystemen en volledig recycleerbaar. Het is biologisch afbreekbaar, composteerbaar, niet-toxisch en zeeveilig.

 

Focus op ...

Agenda

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »