KunststofenRubber.nl

Kunststoffenbeurs 2023: duurzaam, slim én innovatief

20 juli 2023 om 12:20 uur

Tijdens de 24e editie van de Kunststoffenbeurs, op 20 en 21 september in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch, staan de mogelijkheden met kunststof- en rubber voor duurzame productontwikkeling en productie centraal.


Wereldwijd neemt de behoefte aan duurzame materialen en producten toe. Om dit te bereiken werkt de kunststof- en rubberindustrie continu aan het verduurzamen van zowel haar producten als het gehele proces daar omheen: van inkoop, ontwerp en productie tot en met afvalverwerking. De mogelijkheden met kunststof- en rubber voor duurzame productontwikkeling en productie staan centraal tijdens de Kunststoffenbeurs.

 

De Kunststoffenbeurs is de grootste vakbeurs in de Benelux met focus op kunststof- en rubber. Hier ontdekt men de mogelijkheden voor duurzame productontwikkeling en productie. Dankzij de unieke eigenschappen van kunststof en rubber kan er alle kanten worden opgegaan: in kleur, vorm en gewicht, maar het is ook combineerbaar met andere materialen en toepasbaar in vele productietechnieken. Denk aan technieken als spuitgieten, thermo- of vacuümvormen en extruderen, maar ook 3D-printen.

 

‘Dat we dit jaar ruim 230 vakexperts uit de kunststof- en rubberindustrie mogen verbinden met internationale en nationale bezoekers is best bijzonder. Het thema van dit jaar richt zich op ‘Toekomst van Kunststoffen' en is een paraplu voor alle ontwikkelingen, initiatieven en nieuwe productietechnieken die met kunststoffen ontwikkeld worden. Denk aan de kansen voor de industrie rondom duurzaamheid, de energietransitie, mogelijkheden voor productontwikkeling en de innovaties in machines om kunststof te verwerken en bewerken', vertelt Charlotte de Jong, programmamanager van de Kunststoffenbeurs.

 

Op de beursvloer ontmoet men ruim 230 bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, onderzoeksprojecten, startups en studententeams gespecialiseerd in onder andere: kunststofverwerking- en bewerking, productdesign- en ontwikkeling, duurzaamheid, machinebouw, oppervlaktetechnieken, matrijzen en spuitgieten.

 

Machineplein by Equip-Plast

Op het Machineplein by Equip-Plast demonstreren twintig internationale en nationale exposanten ook dit jaar state-of-the-art technologie voor de kunststof- en rubberindustrie. Eén thema staat hierbij hoog op de agenda: duurzaamheid, concreet vertaald in een lagere CO2-emissie en energieverbruik. Duurzaamheid draait namelijk niet alleen om recycling van kunststoffen. Het terugdringen van energieverbruik is eveneens een oplossing. Op het Machineplein ontdekt men dan ook mooie voorbeelden van zowel vol-elektrische als hybride spuitgietmachines, maar ook concrete applicaties en software om het spuitgietproces circulair aan te kunnen sturen.

 

'Kunststoffen staan onterecht in een kwaad daglicht. Ze zijn een materiaal om op geniale wijze van weinig grondstoffen veel te maken', zegt Bob Pieterse, marketing manager bij Plastima en een van de exposanten op het Machineplein. Hij is daarom blij met het thema van Kunststoffenbeurs dit jaar: Toekomst van Kunststoffen. Stilaan worden de effecten van regels die samenhangen met de Green Deal van de EU zichtbaar, zoals maakbedrijven die CO2-emissiedata moeten aanleveren van producten die ze maken. 'Dat begint bij de multinationals en van daaruit druppelt het langzaam door naar de spuitgieters', zegt Robbert Weijers, sales manager bij Arburg Benelux. Arburg viert dit jaar het eeuwfeest en presenteert daarom een speciale jubileummachine tijdens de Kunststoffenbeurs.

 

Rethink Plastics Awards

Dit jaar vindt de uitreiking van de Rethink Plastics Awards door Federatie NRK plaats tijdens de Kunststoffenbeurs. Tevens kunnen bezoekers een bezoek brengen aan de Rethink Plastics expo waar vele voorbeelden van duurzaam geproduceerde producten tentoon worden gesteld.

 

Ontmoetingsplek

De Kunststoffenbeurs is sinds 1999 dé vakbeurs voor de gehele Benelux kunststof- en rubberketen. Inmiddels is deze vakbeurs uitgegroeid tot het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor iedereen werkzaam in de kunststof- en rubberindustrie, voor productontwerpers, fabrikanten van (consumenten)producten of voor wie nieuwsgierig is naar de laatste ontwikkelingen rondom kunststof en rubber. Het is ook de plek waar samengewerkt kan worden aan de (duurzame) toekomst van kunststoffen.

 

De Kunststoffenbeurs is beide dagen gratis toegankelijk voor bezoekers, na registratie. Dit kan via de website: www.kunststoffenbeurs.nl.

 

Focus op ...

Agenda

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »