KunststofenRubber.nl

Retulp Travelcup: de beste herbruikbare koffiebeker voor kantoor

19 september 2023 om 11:49 uur

Het Koffiebekerpact heeft de Retulp Travelcup als de beste herbruikbare koffiebeker voor kantoor getest. De beker van Polypropyleen (PP) heeft de laagste milieu-impact. De lichte variant zonder toevoegingen is in de basis het beste, maar als de return rate wordt meegenomen in de analyse, dan komt de zware beker als beste naar voren.


Door de lage return rate van de lichte PP beker is er namelijk 35% extra bekers nodig ter vervanging, wat zorgt voor een zwaardere milieu-impact. Een lage return rate is te verklaren door defecten en de bekers worden door consumenten ook nog wel eens in de afvalbak gegooid. Er is niet getest met statiegeld.

 

Een beker van glas komt als een goede nummer twee naar voren.

 

Sinds 1 juli is de nieuwe maatregel verplichte herbruikbare verpakking van kracht in Nederland. Bedrijven zoeken naar de beste oplossingen om te voldoen aan de wet- en regelgeving rondom het uitbannen van ‘single use plastics' (SUP). De koffie consumptie in Nederland bedraagt ongeveer 18,6 miljard kopjes per jaar, waarvan 29% buiten de deur. Dat zijn dus ongeveer 5 miljard koffiebekers die jaarlijks weggegooid worden, vaak na eenmalig gebruik. Het Koffiepact wilde een onafhankelijk onderzoek uitvoeren om transparantie te creëren en (blijvend) op zoek gaan naar de meest duurzame oplossing(en).

 

In het onderzoek zijn zeven materialen onderzocht volgens een LCA opzet. De Retulp Travelcup kwam als de beste herbruikbare koffiebeker voor kantoor uit de test. De beker is gemaakt van dikke Polypropyleen (PP), heeft een lage milieu impact, biedt een hoog drinkcomfort, en is gemakkelijk afwasbaar in de vaatwasser.

 

'We zijn ontzettend trots dat onze Retulp Travelcup is uitgeroepen tot de beste herbruikbare koffiebeker voor kantoor', aldus Richard Gabriël, oprichter van Retulp. ‘En het mooie is; gebruikers dragen op deze wijze actief bij aan het verminderen van de hoeveelheid single-use plastics en daarmee dragen ze ook bij aan onze missie: Mission Indisposable; 20 miljoen liter schoon water per jaar beschikbaar stellen aan ontwikkelingslanden en het aantal SUP's met 20 miljoen verminderen.'

 

Bekijk hier het hele onderzoeksrapport:

 Onderzoeksrapportage-KoffiebekerPact-Phifactory

 

Focus op ...

Agenda

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »