KunststofenRubber.nl

Een biobased natuurinclusieve gevel

03 oktober 2023 om 11:42 uur

Leverancier van biocomposieten NPSP heeft in samenwerking met Studio Marco Vermeulen een biobased natuurinclusieve gevel ontwikkeld voor het Innovatie Paviljoen Marineterrein Amsterdam. De gevel herbergt nestkasten voor vogels en insecten. De partners willen de geveldelen grootschalig te gaan toepassen.


De samenwerking werd vervolmaakt door Sustainer die het houten bouwsysteem heeft ontwikkeld en het Uitvindersgilde die het project heeft gerealiseerd.

 

Studio Marco Vermeulen heeft het ontwerp gemaakt voor gevelpaneel. De vormgeving is gebaseerd op organische structuren die bijvoorbeeld bladeren sterkte geven. Ook bij de panelen zorgt de driedimensionale structuur voor sterkte en daarmee ook voor efficiënt gebruik van materiaal. Door de toepassing van deze structuur verkrijgt het gevelpaneel goede mechanische eigenschappen met minimale dikte.

 

Het paneel is zo ontworpen dat het 90, 180 en 270 graden gedraaid kan worden, maar altijd mooi aansluit op de aangrenzende panelen. Daardoor ontstaat een levendig, natuurlijk patroon en zal iedere gevel uniek zijn. Een dat terwijl er maar één soort paneel gebruikt wordt dat daardoor industrieel geproduceerd (geperst) kan worden met behulp van een mal. De achterzijde van de gevelpanelen kan ook als voorzijde worden gebruikt, waardoor er heel ander patroon ontstaat.

Een biobased natuurinclusieve gevel

Het paneel is door en door gepigmenteerd, waardoor het verzaagd kan worden zonder dat er lelijke randen ontstaan. Er zijn vele kleuren mogelijk. Voor dit paviljoen is gekozen voor een baksteenrood die verwijst naar de expressieve, organische architectuur van de Amsterdamse School.

 

De gevel combineert een nieuw (biobased) materiaalgebruik met natuurversterking. Sommige panelen hebben gaten; dit zijn invliegopeningen voor vogels en insecten. Hierachter bevinden zich houten nestkasten. In de komende maanden zal worden gemonitord hoe intensief hier gebruik van wordt gemaakt.

 

Nabasco 8012 materiaal

De gevelpanelen zijn gemaakt van NPSP's biocomposiet Nabasco8012 materiaal. Dit materiaal bestaat uit de lokale, natuurlijke reststromen riet, kalk van drinkwaterbedrijven en een gedeeltelijk biobased hars: grondstoffen met een lage of zelfs negatieve CO2 footprint, die niet ten koste gaan van voedselproductie of van de andere kant van de wereld komen. De productie is te vergelijken met het maken van een brood. De ingrediënten worden gekneed tot een deeg dat geperst wordt in een mal. Het resulterende materiaal levert een sterk, vormvast en hoogwaardig product met een lange levensduur.

 

Bij de productie van Nabasco materiaal ontstaat geen afval. Het is een thermo-hardend biocomposiet, waarbij per geveldeel exact de benodigde hoeveelheid grondstof in een mal gaat. Door dit proces vervormt het bord achteraf niet kan het extreme temperaturen weerstaan van -50°/+150°. Na afloop van het lange gebruik is het geveldeel weer als grondstof in te zetten voor de productie van nieuwe Nabasco biocomposiet producten.

 

Specs volgens NPSP:

Een biobased natuurinclusieve gevel

 

Focus op ...

Agenda

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »