KunststofenRubber.nl

Optimaliseren met activeLock en activeFlowbalance

14 december 2023 om 14:16 uur

De activeLock- en activeFlowbalance-opties zijn twee speciale functies voor volelektrische Sumitomo-Demag-spuitgietmachines.

De activeLock- en activeFlowbalance-opties zijn twee speciale functies die exclusief beschikbaar zijn voor de volelektrische Sumitomo-Demag-spuitgietmachines. Want alleen met volelektrische machines heb je de noodzakelijke absolute controle over de beweging van de schroef bij het injecteren en doseren.


Het primaire doel van de activeFlowBalance-functie is een gelijkmatige vulling van de matrijs. De drukverhoudingen in een vormholte of tussen meerdere vormholtes worden hierdoor gebalanceerd. Dit kan bijvoorbeeld problemen bij meervoudige vormholtes, hotrunnerfluctuaties of ontgassing  voorkomen– of als de aanspuiting groot is zijn in relatie tot het producten.

 

Actief ingrijpen met activeFlowBalance

De functie grijpt actief in op het injectieproces vlak voor nadruk. Het snelheidsgeregelde injectieproces wordt beëindigd. Hier begint activeFlowBalance. De schroef wordt gedurende een fractie van seconde in een vaste positie gehouden. Dit hoeft niet te worden ingesteld maar gebeurt automatisch, maar kan worden aangepast. Is de activeFlowBalance-tijd verstreken, dan wordt overgeschakeld op de standaard nadruk. De duur van activeFlowBalance kan worden afgetrokken van de nadrukperiode, zodat de cyclus niet wordt verlengd.

 

In evenwicht

Tijdens het injectieproces wordt een specifiek smeltdrukprofiel opgebouwd in het hele systeem voor de RSP (Rückstromsperre) (ruimte voor de schroef, nozzle, toevoer/hotrunner, caviteiten). Stopt de schroef aan het einde van het injectieproces en wordt de positie gehandhaafd, dan krijgt de smeltdruk in de verschillende stadia de tijd om af te nemen en zich aan te passen.

 

Tijdens dit balanceren werkt de smelt onder druk als een drukreservoir. Het functioneert volgens de wet van de communicerende vaten. Tijdens deze korte fase wordt  het drukniveau in het smeltsysteem in evenwicht gebracht. Hierdoor stromen de eventueel nog niet gevulde holtes vol. Je krijgt zo gelijkgevulde holtes met gelijke productkwaliteit zonder vliezen.

 

activeLock

Bij de activeLock-optie gaat het om gebruik van een speciale terugslagklep die aan het einde van het dosereerproces in actie komt. De schroef wordt hierbij actief bediend en draait een kwartslag terug zodat hij volledig afsluit.

 

Voorkomt wisselend spuitgedrag

De activeLock-terugslagklep voorkomt lekkageproblemen die bij de gebruikelijke passieve terugslagkleppen kunnen optreden. Het sluiten van een passieve terugslagklep namelijk wordt beïnvloed door onder andere schommelingen in de viscositeit, variaties tussen materiaalbatches of door temperatuurschommelingen. Ook schommelingen in de matrijs- of hotrunnertemperatuur kunnen leiden tot afwijkingen in het spuitproces en de productkwaliteit. Dit wordt voorkomen door activeLock.

 

Kwaliteitsverbetering

Vooral toepassingen die de hoogst mogelijke eisen stellen aan precisie en procesconsistentie, veelal in de elektronica- en medische sector zijn gebaat bij activeLock. Met de speciale actieve terugslagklep sluit je de klep actief en op voorkom je drukverliezen tijdens de injectie waardoor de vulgraad/kwaliteit verbetert en productfouten sterk wordt gereduceerd.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »