KunststofenRubber.nl

Gezocht: composiet onderdelen voor warmtenetwerken

20 november 2023 om 15:35 uur

Een consortium onder leiding van TNO is gestart met het ontwikkelen van kennis voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van collectieve warmteproductie en -distributie netwerken die volledig zijn gemaakt van composiet materiaal, in plaats van staal. Dit om de CAPEX en OPEX te verlagen.


Composiet is corrosie- en neerslagbestendig, 4 tot 5x lichter dan staal, heeft tot 4x lagere ecologische kosten en wordt lokaal geproduceerd. Door collectieve warmtenetwerken van composiet te maken in plaats van metalen, kan op nationaal niveau miljarden bespaard worden op directe kosten en emissie gerelateerde kosten. Echter... niet alle onderdelen zijn in composiet beschikbaar waardoor snelle implementatie nog niet mogelijk is.

 

Daarom is onder auspiciën van Topsector Energie een project gestart voor het ontwikkelen en dissemineren van kennis en een ecosysteem voor het ontwerpen, het produceren, het installeren en het opereren van collectieve warmte systemen volledig gebouwd van composiet materiaal. In het consortium werken stakeholders uit de hele waardeketen samen: eindgebruikers/warmtebedrijven, projectontwikkelaars/ontwerpers, installatie/service bedrijven en productie/maakbedrijven en partners die opleidingsmodules ontwikkelen voor vaktechnische training. Het consortium richt zich met name op de MT (middentemperatuur) en LT (lage temperatuur) warmtenetten die voor composiettoepassingen het meest geschikt zijn.

 

Kans voor de composiet maakindustrie

De markt van collectieve warmteproductie en -distributiesystemen biedt voor de composiet maakindustrie in Nederland een kans voor het toeleveren van componenten in Nederland en internationaal. Voldoende mensen met de juiste vakkennis is een voorwaarde voor opschaling. In het project wordt opleidingsmateriaal ontwikkeld voor vakgerichte opleiding/training voor het gebruik van composiet materiaal in de warmtesector. Hiervan profiteren bedrijven om te kunnen voorzien in een groeiende behoefte aan technisch inhoudelijke vakmensen.  

 

De composiet subsystemen worden te zijner tijd functioneel getest en daarna in Rijswijk en Schiebroek geïntegreerd om de fysieke interfaces te testen en systeemstromingstesten uit te voeren. De ambitie is om de subsystemen en het geïntegreerde systeem naar een TRL-niveau van minimaal 6 en mogelijk 7 te tillen. Het testsysteem in Rijswijk is tevens geschikt voor de opleiding- en trainingsmodules.

 

5-7 miljoen huizen en gebouwen 

Collectieve warmtenetwerken geïntegreerd met verschillende duurzame bronnen, zoals zonnewarmte en geothermie, bieden in combinatie met warmteopslag een betrouwbare, betaalbare en grootschalige oplossing voor 5-7 miljoen huizen en gebouwen. De kosten kunnen echter substantieel verlaagd worden op het vlak van de constructie, de installatie, het onderhoud, de elektriciteit voor pompen en warmteverlies verlaging door gebruik te maken van composiet materiaal in plaats van metalen.  

 

Focus op ...

Agenda

4 juli 2024, Amsterdam

Symposium – Circulaire Bioplastics

Over de mogelijkheden van bioplastics voor verpakkingen en de uitdagingen die erbij komen kijken.

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »