KunststofenRubber.nl

Lichtgewicht-construerenlab van Saxion viert 10-jarig bestaan met forse uitbreiding

12 december 2023 om 10:22 uur

Op 7 december heropende Saxion’s 10-jarige Thermo Plastic Applications Center (TPAC) in Enschede met een forse uitbreiding van de faciliteiten. Het is nu mogelijk om op kleine industriële schaal een volledige productiecyclus te doorlopen: van materiaal tot halffabricaat tot het verwerken, daarna recyclen, en tenslotte het karakteriseren en doorrekenen van het materiaal.


Veel Nederlandse bedrijven zijn actief in één van die tussenstappen. Als zij willen experimenteren met het maken van industriële onderdelen waarvoor je ook de andere stappen nodig hebt, dan kunnen ze dat in het TPAC-lab doen.

 

Lector Ferrie van Hattum ondersteunt met zijn collega's dat proces. In de toekomt staan de klimaatambities richting 2030 en 2050 centraal; een beweging van op olie gebaseerde composieten naar recyclaat voor de eerste periode richting 2030. De volgende slag is die van recyclaat naar biomaterialen, op weg naar 2050. En daarbij gaat het niet alleen om biobased, maar ook om biodegradable materialen.

 

Een grote ontwikkeling die het TPAC de afgelopen tien jaar doormaakte, werd ingegeven door de steeds urgenter wordende klimaatproblematiek, ziet Van Hattum. "Je ziet dat recycling en duurzaamheid overal bovenaan de agenda staan. Bedrijven vragen zich af hoe vies hun processen zijn: kunnen ze olie-gebaseerde materialen straks vervangen door recyclaat? En hoelang duurt het om dat alles straks volledig te verruilen voor biomaterialen?"

 

Het TPAC richt vooral op regionale bedrijven maar ook met de nationale industrie werkt het lectoraat Lichtgewicht Construeren samen. Het lab, met zijn praktijkgerichte karakter, profileert zich als ‘de Research & Development-afdeling voor het midden- en kleinbedrijf uit de maakindustrie'.

 

Focus op ...

Agenda

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

5 maart 2024, Parijs

JEC World

JEC World gathers the whole value chain of the composite materials industry.

Meer agendapunten »