KunststofenRubber.nl

Umincorp vraagt surseance aan

15 januari 2024 om 14:56 uur

Urban Mining Corp (Umincorp) heeft surseance van betaling gekregen voor zijn voornaamste bedrijfsonderdelen. Het bedrijf gaat naar eigen zeggen ten onder door de lage prijzen van virgin plastic.


Arjen Wittekoek, CEO van Umincorp : "We hebben bewezen technologie voor het duurzaam hergebruik van plastic dat invulling geeft aan de doelstellingen van zowel Nederland als Europa. Dat beleid wordt echter pas vanaf 2027 realiteit in Nederland en vanaf 2030 in Europa. We zien nu dat nieuw plastic vrijwel ongehinderd wordt gedumpt op de Europese markt, wat in feite de noodzakelijke innovatie op duurzaam gebruik door de verpakkingssector van onze grondstoffen de nek omdraait."

 

Umincorp heeft een volledig operationeel scheidingsproces voor het verwerken van huishoudelijk plastic (verpakkings)afval dat wordt gewassen, vermalen tot flakes en daarna magnetisch gescheiden wordt naar plastic soort. Deze technologie biedt een oplossing voor het grootschalig verwerken van plastic afval tot opnieuw te gebruiken hoogwaardige grondstoffen en heeft zich afgelopen jaren technisch bewezen. Vanuit het buitenland is er recent grote interesse in de technologie getoond. Het recyclaat van hoogwaardige kwaliteit heeft zijn weg gevonden naar hoogwaardige toepassingen waaronder cosmetica producten en de eerste PET tray-to-tray recycling.

 

Hoewel de innovatie van Umincorp een oplossing is voor het terugdringen van de productie van fossiele plastics komt de verwachte regelgeving voor het verplicht verwerken van recycled plastic in producten door de Nederlandse overheid en Europa te laat: de Europese markt wordt overspoeld met de import van goedkoop plastic, dat alle duurzame ontwikkelingen uit de markt prijst.

 

Voortgang

De medewerkers van de verschillende onderdelen van Umincorp zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de verleende surseance van betaling. Het bedrijf verwacht op korte termijn een partij te vinden die (delen van) haar activiteiten wil voortzetten.

 

Productie van recycled PET granulaat al stopgezet

Eerder deze maand heeft Umincorp Polymers B.V. de productie van PET granulaat uit flakes stilgelegd, nadat bekend was geworden dat nieuwe Europese regelgeving de toepassing van hoogwaardig recycled PET vanuit na-scheidingsinstallaties niet in verpakkingen met direct voedsel contact gebruikt mag worden, ondanks volledige EFSA certificering.

 

Focus op ...

Agenda

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

5 maart 2024, Parijs

JEC World

JEC World gathers the whole value chain of the composite materials industry.

Meer agendapunten »