KunststofenRubber.nl

Enexis wil kunststoffen in elektriciteitskabels verduurzamen

16 januari 2024 om 10:50 uur

Enexis wil kabels gaan gebruiken met mantels met bijgemengd gerecycled plastic. De ambitie is vijftig procent gerecycled materiaal in 2030. Enexis gebruikt 2,5 miljoen kilo kunststof per jaar.


Landelijk gebruikt Enexis volgens Netbeheer Nederland tot 2050 zo'n 100-duizend kilometer kabel - los van mogelijke stijging door de energietransitie. En eenderde van de kabel bestaat uit kunststof.

Het bedrijf kijkt ook naar potentieel hergebruik in onder meer gasbuizen en transformatoren.

 

Manager Netstrategie Marco Poorts: "De energievoorziening mag natuurlijk niet in gevaar komen. Het is daarom belangrijk dat de kabels aan onze kwaliteitseisen voldoen. Daarnaast is de prijs op dit moment iets hoger dan van nieuwe plastics. De verwachting is dat de prijs door stijgend aanbod afneemt."

 

"In deze fase van de transitie, waarbij de alternatieven er zijn maar de kosten nog niet uit kunnen, is pre-competitieve samenwerking cruciaal",aldus Fenna Cerutti, sectormanager Infra van MVO Nederland. "Er is nog geen gebaand pad en het is een kans voor bedrijven om dat pad samen te creëren. MVO Nederland zorgt dat samenwerkingen tussen ondernemers tot stand komen en de juiste begeleiding krijgen.

 

De kabelmarkt heeft al tests uitgevoerd en de eerste resultaten zijn positief. Enexis hoopt dan ook al volgend jaar de eerste duurzame kabels te kunnen gebruiken 

 

De stap wordt gezet naar aanleiding van een succesvolle ketensamenwerking onder leiding van de coalitie Groene Netten van MVO Nederland, waarin beheerders van deNederlandse infrastructuur streven naar het terugdringen van het gebruik van fossiele grondstoffen. 

 

Focus op ...

Agenda

28 februari 2024, Aken (DE)

International Colloquium Plastics Technology

Forum for technical exchange & opportunity to discuss the latest developments & technologies in...

5 maart 2024, Parijs

JEC World

JEC World gathers the whole value chain of the composite materials industry.

Meer agendapunten »